Hans Kristian Amundsen

Krisehåndtering på høyt nivå

Bodø: Hans Kristian Amundsen har lang erfaring med krisehåndtering. Som mangeårig statssekretær for daværende statsminister Jens Stoltenberg, og seinere som sekretariatsleder for stortingsgruppa til Arbeiderpartiet, har han stått i stormen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vær tidlig ute med budskapet, vær tydelig og vær tilgjengelig. Det er de viktigste rådene i en krisesituasjon der informasjon skal ut til mange, og innholdet skal kommuniseres på en måte som gjør at det blir forstått, sier Hans Kristian Amundsen. Han er en av foredragsholderne under fagdagene i forbindelse med Øvelse Nord i Bodø. Konferansen fokuserer på beredskap i krisesituasjoner. Oftest handler dette om kriser forårsaket av naturkatastrofer, havari, branner, ulykker eller terror og krig.

Hans Kristian Amundsen har jobbet tett på ledelsen i Abeiderpartiet i en årrekke.

Hans Kristian Amundsen har ikke hatt en veldig synlig rolle i det  politiske landskapet, men ble for alvor kjent da han tidligere i år trakk han seg fra stillingen som leder for Arbeiderpartiet sin stortingsgruppe etter konflikt med partisekretæren. Nå jobber den tidligere pressemannen i Bane Nord.

Tiden som sentralt plassert i landets daværende regjeringsparti har imidlertid gitt han mye erfaring med krisehåndtering.

Øvelse, øvelse, øvelse

Som statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg fikk han en sentral rolle i håndteringen av krisen som oppsto som følge av terroraksjonen mot ungdommene på Utøya og angrepet som var rettet mot regjeringskvartalet. Han fikk også erfare på nært hold at Norge ble utsatt for en terroraksjon på utenlandsk jord da en oljeinstallasjon i Algerie med mange Statoil-ansatte ble utsatt for et terrorangrep. Amundsen forteller lenge og detaljert om krisehåndtering på regjeringsnivå. Om usikkerhet, og om hva som er viktig.

- Min erfaring fra disse alvorlige hendelsene er at ordet spiller en vesentlig rolle. Budskapet blir viktig, sier han, og viser til den klare kommunikasjonen som kom ut fra dag 1: Vi lar oss  ikke ødelegge av terrorisme. Dere vil tape. Vårt demokrafti vil seire. Dette var noe annet enn det som kom fra Det Hvite Hus etter terroranslaget mot USA i 2001, erindrer Amundsen. Han slår fast at kriser er noe som skjer, og vil skje. Han hevder videre at øvelser gjør at beredskapsetatene blir bedre på samarbeid. 

Større bedrifter og institusjoner har blitt mye bedre på krisehåndtering. Det er mitt bestemte inntrykk, sier Amundsen til Skipsrevyen. Han mener også at beredskapsetatene har blitt flinkere, men understreker viktigheten av at beredskapen testes og at det øves på krisehåndtering.