Ukens Skipsbesøk: «Tug Frier»

I “sommerbyen” ligger isen tjukt. Kragerø Sjøtjenester er på plass for å åpne sjøveien for transport.

Publisert

«Tug Frier» er en skikkelig arbeidshest av et skip som opererer i havner og slep på Sør-Østlandet. Den er rigget for to eller firemanns besetning og manøvrerer seg smidig i trange havner med to thrustere i skroget.

Hoveddata:

  • Lengde: 22,5 meter
  • Bredde: 6,5 meter
  • Høyde: 15 meter
  • Lasteevne: 5 tonn
  • Dypgående u/last: 4,2 meter
  • Bruttotonn: 105BT
  • Utstyr: HVM Deutz 1200hk/1000hk, baug- og akterthruster, 20 tm kran, slepevinsj, fri dekksplass, arbeidsbåt lettbåt

Skipet ble bygget i 1959, og ble anskaffet av Kragerø Sjøtjenester i 2011. Den fikk da en solid ombygging, der de blant annet skiftet ut styrhuset og modifiserte den til å bli mer miljøvennlig i drift.

Taubåten har en lengde på 22,5 meter, og drives fremover av en HVM Deutz motor på 1200 - 1000 hk. Dette var en merkbar oppgradering fra det forrige skipet, og isbrytingen gikk som smør heretter.

Far og sønn

Kaptein Morten Sivertsen har drevet med sjøfart hele arbeidslivet, og er en driftig sjømann som sørger for å holde næringslivet langs kysten på Sør-Østlandet flytende. Han tok over selskapet etter sin far, og med seg om bord har han også sin sønn Mats Sivertsen.

- Vi er nok like gode begge to til å manøvrere denne skuta, sier Morten Sivertsen.

Sjømannskapet har gått i generasjoner. Denne vinterdagen seiler de inn mot steinbruddet innerst i Kragerøskjærgården, for å holde isen unna slik at lasteskipene kan ta seg fritt gjennom.

Sjøtjeneste

I tillegg til å bryte isen brukes «Tug Frier» til entreprenørarbeid rundt omkring langs kysten. Skipet er utstyrt med en 20 meter kranarm, slepevinsj og fri dekksplass for å frakte hva det skal være.

- Det rareste vi har frakta må være et flygel. Det spilte greit fra seg når vinden fikk være organist, sier Sivertsen.

Over dekket henger en oransje arbeidsbåt/lettbåt dinglende til disposisjon. Sivertsen er en altmuligmann med en båt som føyer seg deretter.

Se flere skipsbesøk:

skipsbesøk ukens skipsbesøk