Ukens Skipsbesøk – «Go'vakker Karen»

Syv byferger i enden av Glomma sørger for offentlig gratis transport hele året.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen strømmer de fem fergeruter i Fredrikstad. Fordi byen ligger sånn til at Glomma deler byen i to, sørger fergen for å minske biltransporten i området.

I stedet for å snirkle seg rundt de mange omveiene kan fergen fraktet deg til fots eller med sykkel, tvers gjennom hele byen med seks stopp på 30 minutter.

«Go'Vakker Karen»

Finn Skolmo er skipperen om bord på denne fergen som på klingende østfoldsk heter «Go'Vakker Karen». 

Byfergene har tradisjon for å kalles opp etter kvinner som har hatt stor betydning for Fredrikstad, og har alle navn som starter med «Go’vakker». I dette tilfellet Karen Bjølstad som var tante til Edvard Munch.

Tidligere har Skolmo seilt i både Mexicogolfen og Karibia, men stortrives nå i Glomma.

– Det er svært annerledes med tanke på arbeidstider. Der var jeg 6 uker på, 6 uker av. Her kommer jeg hjem hver dag.

Fergen ble sjøsatt i 2021, og er en del av den helelektriske omstillingen som kom på plass for omtrent 4–5 år siden. Skolmo kan fortelle at de nye båtene har levert til forventningene.

Godt tilbud

Fergene frakter 1 500 000 reisende i året. Det er spesielt mye trafikk om sommeren når turister gjerne benytter fergene for minicruise langs den vakre elven mot gamlebyen.

Hver fergen har en makskapasitet på 50 passasjerer. Den er oftere full på sommeren og da er det ikke sikkert alle kan komme med, men da er heldigvis ikke neste tur langt unna!