- Så realistisk du vil det skal være

Hos Fagskulen i Måløy har man bygget opp toppmoderne, og realistiske simulatorer for både maskin og bro. Her kan studentene øve sammen med, eller uavhengig av, hverandre.

Publisert

Maskinsimulatoren er det siste skuddet på stammen, og ble åpnet av varafylkesordfører Åshild Kjelsnes i desember 2017. Med en prislapp på 2,8 millioner kroner håper skolen at den vil tiltrekke seg flere studenter.

Simulatoren består av konsoller for maskinoperasjoner og panel for styring av strømdistribusjon, i tillegg til en del for styring av ballast og last. Den har også egne rom for nedkjemping av brann og lokal operasjon av hjelpemotor, nødgenerator, styremaskin og andre hjelpesystem.

Faglærer Isak Arne Stensaker viser oss rundt i simulatoren
Faglærer Isak Arne Stensaker viser oss rundt i simulatoren

- Dette er et dataspill hvis du vil at det skal være det, men det er også et ekte skip hvis du vil det skal være det, påpeker faglærer Isak Arne Stensaker til Skipsrevyen. Han mener det er viktig å prente inn i studentene at realismen er det opp til dem selv å skape.

Han har selv fartstid fra skip som har maskinrom som ser ut som den vi besøker, og mener den er svært realistisk.

- Om det er stopp av en pumpe, brann eller andre alarmer så er det realistisk simulert. Hvis ikke studentene responderer på en alarm, så får det konsekvenser videre. Det er et fantastisk verktøy, forteller Stensaker.

Kan bytte skip

Simulatoren er bygget opp på en slik måte at maskinrommet kan endres gjennom dataprogrammet. Stensaker mener likevel man skal vokte seg vel ved å bytte for ofte.

- De har et ganske tett undervisningsløp, så det er bedre at de lærer seg én model godt. Hvis vi til stadighet bytter maskinrom så kjenner de seg ikke igjen, påpeker faglæreren.

En annen fordel med en digital simulator er at leverandøren til enhver tid kan legge inn oppdateringer med lovpålagte endringer, uten å måtte bygge om hele simulatoren.

Det neste som skal bygges er vibrasjonsplater i et av maskinrommene, for å virkelig gi studentene en følelse av å være på et skip. Det vil komme i tillegg til lyd og lys som man bruker i dag.

Fagskulen i Måløy tilbyr et toårig dekks- og maskinoffiserutdanning. En utdannelse som gir kompetanse som dekksoffiser eller maskinoffiser.