Det 86 meter lange fartøyet blir den trettende hekktråleren som hittil er utstyrt med dette nye vinsjesystemet som er utviklet på Sunnmøre. Foto: Kongsberg Maritime
Det 86 meter lange fartøyet blir den trettende hekktråleren som hittil er utstyrt med dette nye vinsjesystemet som er utviklet på Sunnmøre. Foto: Kongsberg Maritime

Kongsberg skal levere elektriske drevne vinsjer til færøysk rederi

Kongsberg Maritime har signert en kontrakt med Tersan Skipsverft i Tyrkia om å levere en større vinsjepakke som inkluderer fire EasyDRIVE trålvinsjer med SmartPΩWER PM motor til fiskebåtrederiet JFK.

Publisert

Denne innovative løsningen eliminerer den ellers så utsatte girkassen, til fordel for en Permanent Magnetisk (PM) motor som gir økt pålitelighet.

Det nye 86 meter lange fartøyet til JFK blir den trettende hekktråleren som hittil er utstyrt med dette nye vinsjesystemet som er utviklet på Sunnmøre, heter det i en pressemelding. 

Per i dag har vinsjene logget 200.000 problemfrie driftstimer. Løsningen gjør det mulig å koble vinsjemotoren direkte til trommelen, uten girkasse. Girkassen er regnet som et svakt ledd i et tradisjonelt oppsett. Med PM-motoren fra Kongsberg så reduseres risikoen for nedetid og feil betraktelig. Systemet gir i tillegg fordeler som økt virkningsgrad og bedre kraftutnyttelse, samt mulighet til å ‘booste’ trekkraften med opptil 30 prosent i kortere perioder. Samtidig har løsningen vist seg å gi veldig god dynamikk og respons i trommelen, noe som er spesielt viktig ved hekk-/bunntråling.

Rådførte seg med mannskap

I tillegg til de avanserte vinsjene, skal Kongsberg Maritime levere et kontroll- og overvåkingssystem og et Variable Speed Drive (VSD) system. Disse systemene jobber sømløst sammen for å sørge for god funksjonalitet og driftssikkerhet, og er utviklet med tanke på skånsom håndtering av fangsten.

- Vi har vært kunde av Kongsberg i mange år og er svært fornøyd med produktene og servicen de har levert. Inntil i dag har dette har vært med hydrauliske vinsjer, men siden de nå tilbyr direktedrevne elektriske trålvinsjer så har vi valgt å gå for en slik løsning på vår nye tråler, sier Hanus Hansen, daglig leder og hovedeier for JFK. 

- I forkant av kontraheringen med Tersan Skipsverft rådførte vi oss med rederiet K. Halstensen og deres mannskap på tråleren «Granit». De var tidlig ute med å installere disse elektriske vinsjene og har nå flere års erfaring med dem. Tilbakemeldingene var veldig positive. Kongsberg Maritime har behandlet oss godt gjennom flere tiår og vi ser frem til å videreføre den gode gjensidige relasjonen med de nye elektriske PM-vinsjene, legger han til.