LMG Marine har designet båtene som blir identiske.

Norsk verft skal bygge nye ferger for Norled 

Tre nye batteri-hybrid ferjer skal inn på sambandet i 2027.

Publisert Sist oppdatert

Norled vant anbudskonkurransen om ferjesambandene, Stokkvågen-Lovund med mellomsteder og Stokkvågen-Træna med mellomsteder, etter å ha levert et konsept som kutter utslipp med opptil 90 prosent, skriver Norled i en pressemelding.

- Innbyggerne og næringslivet i Nordland er avhengige av gode transportmuligheter og vi gleder oss til å få de nye ferjene i drift. Vi ser frem til samarbeidet med Norled om å få på plass nye og miljøvennlige ferjer, sier fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø.

De nye ferjene er designet spesielt for sambandet og for å gi passasjerene og mannskapet en god reiseopplevelse når de seiler tilnærmet lydløst over havet, skriver de.

- Vi gleder oss til videre samarbeid med Nordland fylkeskommune. Og setter stor pris på at de fremmet utslippsfrie løsninger i sitt anbud. Norled har lang og god erfaring med elektriske ferjer og vi gleder oss til å seile elektrisk også i Nordland, sier Heidi Wolden, administrerende direktør i Norled.

Administrerende direktør i Norled, Heidi Wolden. Foto: Norled

Tre elektriske søsterskip

De tre nybyggene som skal inn på sambandet vil alle ha kapasitet til 60 personbiler og 250 passasjerer inkludert mannskap. Dette skal sikre god kapasitet på sambandene, går det fram i pressemeldingen. 

Batterikapasiteten for hver av fergene er omtrent 8000kWh, og blir dermed de fergene med størst batterikapasitet i Norge. 

- Norled har en ambisiøs bærekraftstrategi med klart mål om å redusere utslipp i vår ferje- og hurtigbåtflåte frem mot 2040. Dette innebærer at vi satser på lav- og nullutslippsfartøy. Stokkvågen-Lovund-Træna anbudet var derfor et anbud vi er svært glade for å vinne, forklarer Heidi Wolden

Havyard skal bygge ferjene

Norled har inngått en intensjonsavtale med verftet Havyard for byggingen av tre av batteriferjene og har også en opsjon på et fjerde fartøy.  LMG Marine har designet båtene som blir identiske.

- Det er veldig stas å få kunne meddele en slik nyhet til våre ansatte nå rett før jul. Avtalen gir oss en glimrende start for vår satsing på nybygg. I tillegg vil det gi oss en langsiktighet som er svært viktig. Vi setter stor pris på den prosessen vi har fått vært en del av sammen med både Norled og LMG, og gleder oss til samarbeidet, sier Silje Smådal, salgssjef i Havyard Leirvik.