«Havila Castor» i Nordlys

Gode bestillingstall for Havila Kystruten

Havila Kystruten opplever at mange vil reise med de mest moderne og miljøvennlige skipene som noen gang har seilt den historiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Etter kjennelsen i irsk høyesterett venter selskapet på gyldig lisens fra den irske sentralbanken for å frigjøre sikkerhetene opprinnelige leasingselskapet har i «Havila Polaris »og «Havila Pollux».

Tross utfordringene Havila Kystruten har stått ovenfor, opplever Havila Kystruten at de nye skipene langs norskekysten blir tatt godt imot i markedet. For 2023 er mer enn 50 % av forventet kapasitet allerede booket inn, noe som er foran budsjettert for nåværende tidspunkt.

- Dette er veldig gode og positive tall for oss. Vi er glade for at det er mange der ute som er nysgjerrige på oss og som forstår at vi har stått i utfordringer som har vært utenfor vår kontroll. Opplevelsen vår er at mange ønsker å reise med helt nye og moderne skip som gir opplevelsen rundt den historiske kystruten en ny dimensjon. Vi tror en kombinasjon av store lugarer, høy grad av komfort og et unikt matkonsept treffer godt i markedet, sier administrerende direktør Bent Martini i en pressemelding.

- Nå blir det opp til oss å vise oss den tilliten verdig, og levere et fullverdig produkt langs norskekysten, i tråd med avtalen vi har med norske myndigheter. Og det skal vi gjøre med de mest miljøvennlige og bærekraftige skipene som noen gang har betjent den historiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes.

Administrerende direktør i Havila Kystruten, Bent Martini.

Rett til å gjøre opp gjeld

Forrige uke avsa «Irish High Court» i Dublin en kjennelse som gir Havila Kystruten rett til å betale gjeld til det opprinnelige leasingselskapet GTLK til en sperret konto i EU for kystruteskipene «Havila Polaris» og «Havila Pollux». Kjennelsen er lik den Havila Kystruten fikk i «High Court of Justice» i London i desember.

For å frigjøre sikkerheten på skipene, trenger Havila Kystruten en lisens fra den irske sentralbanken. Det er forventet at det vil ta opp mot 10 virkedager å få denne på plass. I påvente av gyldig lisens fra den irske sentralbanken som praktisk løser utfordringene, har Havila Kystruten besluttet å utsette «Havila Polaris» sin oppstart i rute til 5. mars 2023.

Det betyr at avgangene planlagt til 11. februar og 22. februar er kansellert.

- Vi har ikke hatt mulighet til å ta levering av ferdigstilte «Havila Polaris» før denne kjennelsen var på plass, og før vi har på plass en gyldig lisens, sier Martini.

- At vi nå har besluttet utsette oppstarten av «Havila Polaris» er naturlig nok sterkt beklagelig for våre kunder, samarbeidspartnere, vår oppdragsgiver, kystsamfunnene og ansatte. Samtidig har dette hele veien vært en situasjon utenfor vår kontroll, som vi nå heldigvis ser en løsning på, sier administrerende direktør Bent Martini.

Alle som har bestilt reise med de kansellerte rundturene blir kontaktet av Havila Kystruten innen kort tid og vil få tilbud om å flytte reisen til et annet skip, eller en senere dato. Det vil også bli gitt tilbud om å avbestille sin reise uten gebyr, siden turene er kansellert.

Finansiering av flåten

Lisensen fra den irske sentralbanken vil også gjøre sitt til at Havila Kystruten kan fullføre den nye finansieringen av sin kystruteflåte.

- Verken våre finansieringspartnere eller vi har ønsket å havne i en rettslig tvist for å ta levering av «Havila Polaris »og etter hvert «Havila Pollux». Derfor har avklaringene vi har fått den siste tiden vært viktige for oss, sier Martini.

- Med alle bindinger til det opprinnelige leasingselskapet brutt ser vi frem til å få på plass refinansiering av flåten og at vi kan se fremover for å levere på oppdraget vi er gitt av norske myndigheter, avslutter han.

Hvem som skal finansiere flåten til Havila Kystruten blir offentliggjort så snart lånedokumentasjon er ferdigstilt.