Ship of The Year - 5 dager igjen

«Vision of The Fjords» stod ferdig i 2016.
«Vision of The Fjords» stod ferdig i 2016.

Ble inspirert av veiene rundt Eikefjord

Inspirasjonen til et design av et skip kan komme fra så mange steder. Da «Vision of The Fjords» ble tegnet, var det veiene omkring Eikefjord som var inspirasjonen for designer Torstein Aa.

Publisert

PPå en serviett på et hotellrom i Polen tegnet skipsdesigneren Torstein Aa det som skulle bli til et av Norges mest prisbelønte skip.

Det var under en reise for å besøke søsteren som studerte medisin i Polen at Torsteins Aa drodlet videre på en serviett med de tankene som var satt i gang i prosessen med det nye skipet som skulle designes og bygges hos Brødrene Aa. Skipet skulle få det velklingende navnet «Vision of the Fjords» og skulle frakte turister fra hele verden i Nærøyfjorden.

- Jeg er vokst opp i Eikefjord i Sogn og Fjordane, og alle vet hvordan veiene ser ut på vestlandet. Det var veiene i Eikefjord som inspirerte meg til å tegne det nye skipet nærmest som en spiral oppover fjellsiden. Det er slik folk på vestlandet har anlagt veiene i uminnelige tider når de skal opp en bratt helling. Vi skulle opp en bratt skipsside. Vi hadde mange krav i prosessen. Sjøutsikt, bevegelse, komfort, universell utforming. Ikke minst var hensynet til rullestolbrukere et av hensynene som ble tatt i betraktning når de utvendige rekkene ble utformet som fjellveiene på vestlandet, ha Torstein Aa fortalt Skipsrevyen om hvordan fartøyet ble til.

Torstein Aa tegnet Vision of the Fjords på en serviett
Torstein Aa tegnet Vision of the Fjords på en serviett

«Vision of The Fjords» vant Ship of The Year i 2016, og bare to år etter vant søsterskipet «Future of The Fjords» prisen igjen. Begge er bygget ved Brødrene Aa, som nesten fikk det for vane å entre podiet under utdelingen på SMM i Hamburg.

Fartøyet er bygget i karbonfiber, slik Brødrene Aa er blitt så kjent for, og har en kapasitet på 399 passasjerer. Den er et hybrid fartøy med dieselelektrisk fremdrift, og kan lydløst på fjorden i åtte knop, slik at turistene kan nyte naturen både med øyne og ører.

Nytt hjem i Hardanger

Den siste tiden er det Hardangerfjorden som er blitt «Vision of The Fjords» nye hjem. Nå kan turister og andre oppleve en storslagen utsikt fra alle dekk, eller fra salongene inne. Blant annet kan man være med på “Sidersafari”.

I Hardanger er det 19 forskjellige siderprodusenter med sin egen unike sider basert på eplene og lokalhistorien. Hardanger har mye å tilby den reisende som også søker autentiske kulturelle og historiske opplevelser der 'Agatunet' er en av de eldste klyngegårdene i Europa, datert helt tilbake til 1220. Gårdene i Hardanger har vært sentrale i Norges fruktproduksjon i generasjoner.

Skipet ble døpt i 2016 av daværende fylkesordfører i Sogn & Fjordane, Jenny Følling (SP) i nettopp eplemost.

Video: Norwaysbest.com