Kystvaktskipet KV «Andenes».

Går av etter 41 år i militær tjeneste

Kystvaktskipet KV «Andenes» ble takket av etter 41 år i teneste som militært kystvaktskip denne uken.

Publisert

Tirsdag ble Kystvaktskipet KV «Andenes» takket av etter 41 år i militær tjeneste. I neste uke blir skipet lagt til kai etter sin siste militære tokt; der skal hun strippes for  våpen, sambåndsutstyr og ammunisjon slik at hun kan brukes som sivilt fartøy. Deretter vil fartøyet bli lagt ut for salg. 

Skipet er mest kjent for oppdragene under den første Gulfkrigen i 1990-1991 og som eskortefartøy for lasteskipet «Taiko», som skipet ut kjemiske stridsmidler fra Syria i 2014.

KV «Andenes» har også deltatt i oppdrag i Antarktisk og i redningsaksjon etter Kursk-forliset. Mange husker nok også sammenstøtet mellom KV «Andenes» og Sea Sheperds fartøy «Whales Forever», ført av Paul Watson, som hadde kommet inn i norsk farvann uten tillatelse. 

Skipet deltok også i operasjon RECSYR, sammen med fregatten KNM «Helge Ingstad», da kjemiske våpen ble hentet ut av Syria. 

«Andenes» er et skip av Nordkapp-klassen, som nå skal erstattes av den nye Jan Mayen-klassen. KV «Jan Mayen» ble døpt i november i fjor, og får selskap av KV «Bjørnøya» og KV «Hopen»

Den nye klassen har en lengde på 136,4 meter, bredde på 21,4 meter og et deplasement på 9.612 tonn. Alle tre er forventet overlevert til Sjøforsvaret i løpet av 2024.