Bildet viser KNM Helge Ingstad etter kollisjonen med et tankskip i november 2018.
«Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» utenfor Bergen i november 2018.

Dommen i «Helge Ingstad»-saken er klar

Dommen i ankesaken etter forliset av fregatten «Helge Ingstad» i november 2018 falt onsdag.

Publisert Sist oppdatert

I tingretten ble vaktsjefen dømt til 60 dagers betinget fengsel for uforsvarlig navigering, men anket til lagmannsretten.

I begge rettsinstanser har statsadvokatene Benedikte Høgseth og Magne Kvamme Sylta lagt ned påstand om 120 dagers betinget fengsel for tiltalte. Hans forsvarer, Christian Lundin, har på sin side bedt om full frifinnelse.

En enstemmig Gulating lagmannsrett har i sin kjennelse opprettholdt dommen fra tingretten på 60 dagers betinget fengsel. 

Retten har vurdert vaktsjefens uaktsomhet som kvalifisert og han er domfelt for overtredelse av både straffeloven og militær straffelov.

- Tiltaltes reaksjon er at han er veldig skuffet over resultatet. Han er uenig i at dette er en uaktsom handling i strafferettslig forstand, sier forsvarer Christian Lundin på en pressekonferanse onsdag.

Forsvaret fikk en foretaksstraff som følge av kollisjonen.

- Det sentrale for påtalemyndigheten har vært å fastslå ansvarsforholdet i saken, og at det i fredstid gjelder det samme aktsomhetskrav for ansvarshavende navigatører om bord på Sjøforsvarets fartøyer som for navigatører om bord på sivile fartøyer, opplyser statsadvokatene Magne Kvamme Sylta og Benedikte Høgseth i en pressemelding.

- Påtalemyndigheten håper vi med denne enstemmige og grundige dommen nå kan sette et strafferettslig punktum i saken, skriver de i pressemeldingen.

Skyldspørsmålet er dermed endelig avgjort, men det kan ankes over saksbehandlingen eller straffeutmålingen til Høyesterett.

Vaktsjefen og hans forsvarer skal nå vurdere om de vil anke saken videre.