MS «Richard With» på vei inn i Trollfjorden. Foto: Robert Cranna / Hurtigruten Norge

Slik feires Hurtigrutens 130-årsjubileum langs kysten

Det blir stor feiring i Stokmarknes og åpne skip og kake om bord i flere havner der Hurtigruten har lengre anløp søndag 2. juli, på dagen 130 år etter første avgang.

Publisert Sist oppdatert

2. juli 1893 kastet kaptein Richard With og skipet DS «Vesteraalen» loss i Trondheim med kurs nordover mot Hammerfest. Det markerte starten på en helt ny æra innen transport langs norskekysten, og siden har Hurtigruten gått i rute mellom nord og sør i Norge, med både gods, passasjerer og internasjonale gjester om bord.

- Siden 1893 har vi vært en livsnerve langs norskekysten. Vi har fraktet gods, lokale passasjerer og vist fram den vakre norskekysten til utenlandske turister. Denne unike driftsmodellen er fortsatt høyaktuell i dag, og vi ser frem til de neste 130 årene i rute. Vi skal fortsette å ha hundrevis av sjøfolk i jobb, og vi skal fortsatt skape ringvirkninger i det lokale næringslivet langs leia, sier administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten Norge i en pressemelding.

Hedda Felin om bord på MS «Trollfjord»

Fest i Stokmarknes

På 130-årsdagen vil Hurtigrutens skip markere jubileet. I Stokmarknes vil det bli en stor feiring i samarbeid med blant andre Hurtigrutemuseet og Hadsel kommune. Der vil MS «Richard With», hybridskipet som er oppkalt etter Hurtigrutens far, legge til kai.

– Stokmarknes er Hurtigrutens fødested, og det blir en flott feiring der som er åpen for alle. Vi håper så mange som mulig vil komme for å markere dette jubileet, og vi har en helt spesiell overraskelse på lur til Hadsel og Stokmarknes på jubileumsdagen, sier Felin.

Kake om bord

Alle skipene i kystflåten inviterer også til åpent skip, kake og forfriskninger om bord der skipene ligger til kai lenge nok til det 2. juli. Det blir markeringer om bord i Trondheim, Ålesund, Kristiansund, Svolvær, Tromsø, Hammerfest og i Honningsvåg.

- Vi vil invitere alle som vil til tradisjonell bursdagsfeiring om bord, med kake og forfriskninger. Skipene våre er alltid åpne for besøkende, men vi håper ekstra mange vil komme innom på denne søndagen for å feire med oss, sier Felin.

Hurtigruten Norge driver i dag sju skip i den tradisjonelle kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Selskapet har over 1000 fast ansatte sjøfolk og har landansatte i Kirkenes, Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.

Skipene frakter årlig rundt 60 000 tonn gods, og hvert eneste skip seiler en distanse tilsvarende tre ganger rundt ekvator i året.

Jubileumsåret er blant annet markert med å lansere planer om fremtidens hurtigrute, som etter planen skal seile med null utslipp fra 2030.

Hurtigruten har også delt ut støtte til en rekke lokale lag som en gave til kystsamfunnene. Det er også en rekke jubileumstilbud om bord og skorsteinen på den nyoppussede jubileumsskipet MS Vesterålen er tilbakeført til sin opprinnelig blå prakt fra da skipet var nytt.

I disse havnene har Hurtigrutens skip lang nok liggetid 2. juli så folk kan komme om bord og besøke skipene:

  • Trondheim: MS Polarlys sørgående (6.30-9.30) og MS Nordlys nordgående (09:45-12:45)
  • Ålesund: MS Nordkapp nordgående (19:00-20:00)
  • Kristiansund: MS Polarlys sørgående (16:30-17:30)
  • Svolvær: MS Richard With sørgående (20:00-21:00)
  • Stokmarknes: MS Richard With sørgående (14:15-16:45)
  • Tromsø: MS Vesterålen nordgående (14:15-18:15)
  • Hammerfest: MS Nordnorge sørgående (11:00-12:45)
  • Honningsvåg: MS Kong Harald nordgående (10:55-14:30)

*Med forbehold om uforutsette forsinkelser eller ruteendringer