«Frey» er et av rundt 80 fartøy i Norleds flåte.

Inntekter på 2,7 milliarder

Norleds regnskapstall for 2024 vitner om vekst, men også om høye investeringer og kostnader knyttet til oppstarten av flere nye kontrakter og utvikling av banebrytende ny teknologi. Selskapet vil fremover arbeide aktivt for å optimalisere driften av kontraktsporteføljen langs hele Norges kyst.

Norleds driftsinntekter økte i 2024 til 2,7 milliarder. Dette er en økning på 17,4% fra året før og er drevet av oppstart av nye hurtigbåtkontrakter. De nye kontraktene har medført betydelige kostnader, og driftsresultat før avskrivinger (EBITDA) endte på 394 millioner kroner, ned fra 519 millioner året før, heter det i en pressemelding. 

Selskapet har i tillegg tatt store regnskapsmessige nedskrivinger og avsetning for tapskontrakter. Selv om disse postene ikke har kontanteffekt, medfører det et årsresultat på minus 907 millioner kroner i 2024, mot minus 181 millioner i 2023. 

I løpet av året 2024 startet Norled fem nye hurtigbåtkontrakter, i tillegg til at en kontrakt ble forlenget. Syv nye fartøy ble levert og tatt i bruk, og flere eksisterende fartøy ble bygd om for å tilpasses nye kontrakter og redusere utslipp. 

– Oppstarten av så mange hurtigbåtkontrakter i fjor var krevende, og vi har jobbet kontinuerlig sammen med både leverandører og oppdragsgivere for å løse disse utfordringene. Samtidig har vi nå en stor kontraktsportefølje og de siste årenes investeringsprosjekter nærmer seg slutten. Det gir oss et godt grunnlag for å utvikle selskapet videre, sier konstituert administrerende direktør Rannveig Drengstig. 

Forsinkelser i leveranser av fartøy og infrastruktur har ført til at det i flere tilfeller måtte settes inn reservefartøyer som går på konvensjonelt drivstoff. Dette har ført til økte kostnader fordi drivstoffkostnadene normalt er høyere når et fartøy går på diesel sammenlignet med elektrisk drift.

Flere lavutslippsfartøy i flåten

Norled fortsatte å øke andelen null- og lavutslippsfartøyer i 2024. 

For hurtigbåtflåten økte andelen fra 27 til 34 prosent. For ferger økte den fra 44 til 45 prosent. 

– Vår ambisjon om å redusere utslipp ligger fast. Samtidig skal vi først og fremst levere trygg og pålitelig transport for norske kystsamfunn, og vi ser at utslippsreduksjonene vil ta lengre tid enn vi håpet da vi gikk inn i fjoråret. Takten på denne omstillingen avhenger også av flere parter og faktorer som teknologi, infrastruktur og mer balansert risiko i kontraktsforholdene. Her må mange aktører jobbe sammen, sier Drengstig. 

Norled har nå en portefølje på 23 ferge- og hurtigbåtkontrakter i drift og opererer totalt rundt 80 egne fartøy langs Norges kyst. Denne porteføljen sikrer inntekter for flere år. Fremover vil selskapet jobbe videre med å optimalisere kontraktene i porteføljen for å sikre enda bedre utnyttelse av fartøyene, infrastruktur og kompetanse.