Fylkesmannen og Miljødirektoratet kontrollerer i oktober 2014 om skipsverft overholder miljøregelverket. Illustrasjonsfoto: Fylkesmannen i Møre og Romsdal

Kontrollerer skipsverft

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fylkesmannen og Miljødirektoratet kontrollerer i oktober om skipsverft overholder miljøregelverket.

Forurensingsforskriftens kapittel 29 om forurensninger fra mekanisk overflatebehandling og vedlikehold av metallkonstruksjoner (inkludert skipsverft) trådte i kraft fra 2010. Alle verft må ha god og driftssikker oppsamling av avvirket og overflødig materiale. Alle verft skal ha måleprogram for egne utslipp. Oppsamling og rensing av spylevann kan være nødvending.

Forurensningsmyndighetene har kontrollert over 100 skipsverft og mekaniske verksteder de siste årene. Resultatene viser at mange virksomheter ikke overholder kravene i nytt regelverk. I oktober sjekker Miljødirektoratet på nytt svært mange verft.

– Vi kontrollerer at skipsverftene driver miljømessig forsvarlig og at de gjennomfører nødvendige tiltak for å redusere utslippene. Vår tilsynsaksjon skal også bidra til å styrke miljøkompetansen ved verftene og stimulere dem til å arbeide på en mer miljøvennlig måte, sier Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

Stoppe nye utslipp

Skipsverft har historisk sett vært en betydelig kilde til forurensningen som finnes i sjøbunnen i fjorder og havner langs kysten. Med den store innsatsen som gjøres for å rydde opp i forurensede sedimenter, er det viktig å stoppe ny tilførsel av miljøskadelige stoffer.

– Forurensningsmyndighetens kontroller vil gi oppdatert oversikt over utslippene i bransjen. Vi bruker dette til nærmere oppfølgning og veiledning av skipsverftene, sier Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

Forurensningsmyndigheten reagerer strengt på alvorlige brudd på miljøkravene, med tvangsmulkt og eventuelt politianmeldelser.