Gå til innhold
Hege Økland, administrerende direktør i NCE Maritime CleanTech.
Hege Økland, administrerende direktør i NCE Maritime CleanTech.

LeaderShip-prisen, som hvert år deles ut av WISTA Norway, går i år til Hege Økland, leder for NCE Maritime CleanTech. 

- Det er utrolig kjekt å få denne prisen. Det kom som en stor overraskelse på meg. En positiv overraskelse, sier Hege Økland til Skipsrevyen. 

Økland har vært administrerende direktør for den maritime klyngen NCE Maritime CleanTech siden 2011. 

I 2017 var NCE Maritime CleanTech den første norske næringsklyngen med energieffektive og miljøvennlige løsninger som hovedagenda som ble sertifisert med det Europeiske sekretariatet for klyngeanalyse sitt gullmerke. 

En anerkjennelse for hele klyngen

- Jeg jobber i et miljø med kompetente folk og kolleger som har gjort det mulig å være synlig og å få løftet frem det fremste innen grønn teknologi. Denne prisen oppleves som er anerkjennelse av hele klyngemiljøet vårt, sier Økland videre. 

Tidligere vinnere:

 • 2017: Bigitte Ringstad Vartdal
 • 2015: Eli Vassenden
 • 2014: Linn Cecilie Moholt
 • 2013: Irene Waage Basili
 • 2012: Birgit M. Liodden
 • 2011: Rikke Lind
 • 2010: Borgny Eidesvik
 • 2009: Marita Scott
 • 2008: Gunvor Ulstein
 • 2007: Ellen Forland
 • 2006: Elisabeth Grieg

På spørsmål om hva hun mener skal til for å være en god leder trekker Økland frem viktigheten av å bruke ressursene på en god måte og evne å skape gode, tydelige felles mål.

- Nå leder jeg en klynge bestående av 90 ulike bedrifter som jeg ikke har noen beslutningsmyndighet over, så da gjelder det å jobbe på en litt annen måte for å få ut den ulike kompetansen bedriftene sitter på og skape felles mål på en litt annen måte, noe som er en spennende utfordring. 

WISTA begrunner tildelingen slik:

“ Hege er ekte, og har en lidenskap og en entusiasme for å gjøre våpr bransje grønnere som smitter over på alle rundt henne. Hennes dedikerte og utrettelige arbeid med å bygge opp en grønn teknologiklynge over mange år har vært med på å legge grunnlaget for et stort antall norske clean-tech konsepter og innovasjoner. Hun er en tydelig, synelig og frittalende foregangskvinne som aldri har vært redd for å utfordre myndigheter eller sentrale aktører til å gjøre mer, raskere. Og hun er også en viktig støttespiller for de yngre generasjonene og andre kvinner. Hun jobber med en genuin interesse for mer åpenhetog samarbeid på tvers av klynger og regioner, og med i tiltrekke og løfte frem flere kvinner i ledende posisjoner i vår bransje”. 

Prisen deles ut under WISTA Internationals årlige konferanse i oktober, som denne gangen arrangeres i Tromsø. Under konferansen i Tromsø vil også WISTA  Internationals pris Personality of the Year deles ut.