Maritim bransje - kursen videre

Hele 430 maritimt interesserte deltar på Verftskonferansen 2010. Etter en global ordretørke er det nå bevegelse i markedet i form av prosjekter. Markedet har enda ikke en ordreinngang som balanserer leveransene, men bransjen har en plattform av optimisme. Den maritime klyngen møtes for å samle krefter og for å se framover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Verftskonferansen er en veldig viktig møteplass for bransjen. Med hele 430 deltakere befester vi rollen som den viktigste møteplassen for den maritime industrien, sa styreleder i Kleven Maritime AS og Maritim bransjeforening i Norsk Industri, Kjersti Kleven. Hun fikk æren av å åpne konferansen.
- Her på Verftskonferansen skal vi informere, analysere, utfordre og selvfølgelig også åpne blikket vårt og se framover på hvilke utfordringer og muligheter som ligger i framtiden, sa hun.

Kleven sier hun ikke vil bruke ordet krise, ordreinngangen har tross alt tatt seg noe opp i år, dog ikke nok. - Vi har vært igjennom og opplever nedkjøling i markedet og vi er i en tøff omstillingstid. Det er stort fokus på konkurranse. I Europa og i verden utenfor legges mange av premissene som har innvirkning på oss. Vi trenger like konkurransevilkår, vilkår som gjør det lettere for oss å være på banen hele tiden. Dette må myndighetene forstå!
Innovasjon og internasjonalisering
- To stikkord om hva vi er spesielt opptatt av er innovasjon og internasjonalisering. I tiden framover vil det handle om hvordan vi kan komme videre med styrket konkurransekraft og hvordan vi kan møte nye utfordringer med vår daglige nyskaping på bakgrunn av den erfaring og kunnskap vi har, sa Kleven.
- I næringen er det stort fokus på nyskaping og produktutviking. Det er ingen lunsjpause uten at det snakkes om dette. Over brunostskivene diskuteres det hvordan prosessene kan forbedres.
- Å etablere seg mer internasjonalt er svært ressurskrevende i form av tid, kapital og arbeidsinnsats. Norske og internasjonale rammevilkår går også på miljø, energipolitikk, kompetanse, forskning og utvikling.
- At Norge "bidrar" internasjonalt så vi et godt eksempel på når vi sammen fulgte krisen i Mexicogulfen. Der var det 6-7 norske fartøy, som både er designet og bygd i Norge, som bidro til å løse krisen. Nye krav og risikoanalyser har innvirkning på framtidens produksjon. Vi må klare å ta utfordringeene, vi må møte det risikonivået som myndighetene definerer. Samtidig har vi forventninger til myndighetene om å legge til rette. Det gjelder tilbud om tilstrekkelig tilgjengelig finansiering, satsing på de maritime fagskolene og gode samferdselsløsninger. Jeg mener jobben til en næringsminister er å sørge for at det er næringspolitikk i alle departement, sa Kjersti Kleven.

Markedet og perspektivene
Nicolai Hansteen, Chief Economist i Lorentzen & Stemoco AS snakket til forsamlingen om markedenes tyngdepunkt og trender. Han innledet med å si at kineserne setter gjerne måne og jord i bevegelse for å få det som de vil. - Nå har vi en situasjon med mer solid bedring i verdensøkonomien. Kina vokser med 10 prosent på årsbasis. Vi opplever en forsiktig økning. Og det er gledelig å se vekst i Statene og ellers i Europa. Det er noe mer trykk også i vår del av verden nå og i tiden framover enn det har vært den siste perioden.

- Ordreinngangen vår er i det nedre skiktet av det man kan vente seg, men vi håper jo på noe økt aktivitet inn i 2011 og 2012. Norske verft har en helt unik posisjon på grunn av det helt fenomenale maritime clusteret vi har. Det byr på stor fleksibilitet, lave inndirekte kostnader, erfarne og dyktige operatører og arbeidsledere, dette taler til Norges fordel. Den norske næringen er i stand til å utvikle nye typer fartøy!
Råd og utvikling
Martin Stopford, director i Clarkson PLC ga etter en historisk gjennomgang av maritim industri flere guidelines om shipping og globalisering.
- Vi vet ikke i dag hvor vi vil være om 40 år, men det det handler om for oss i dag er at vi må sørge for at vi er på riktig vei, sa Stopford. - Uansett; forandring tar tid. Mange nye tekniske løsninger vil komme. Vær forsiktig, ikke forvent økonomisk suksess over natten. Velg løsninger som dere ser har det riktige potensialet! Det kan se ut som om vi er ved et vendepunkt, og jeg ønsker alle lykke til med det!