Hanna Lee Behrens, miljødirektør i Norges Rederiforbund

Internasjonal miljøpris til norsk miljøfond

Det norske NOx-fondet har gitt lavere Nox-utslipp og har fått skryt både fra næringslivet og miljøbevegelse. Mandag kveld fikk fondet også internasjonal anerkjennelse da prisen Green Ship Technology Award ble delt ut i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Denne uken er den internasjonale maritime næringen samlet i Oslo til Green Ship Technology Conference, den ledende konferansen globalt når det gjelder miljøteknologi for skip. I kveld ble den årlige prisen Green Ship Technology Award delt ut, og det norske NOx-fondet er en av to vinnere.
Næringslivets NOx-fond er et fond der bedrifter som er tilsluttet fondet kan søke om støtte for å redusere sine NOx-utslipp. I stedet for å betale NOx-avgift, betaler deltakerne inn i fondet basert på næring og hvor store utslipp de står for, og de kan deretter søke støtte til å utslippsreduserende tiltak. Hanna Lee Behrens er miljødirektør i Norges Rederiforbund og sitter i styret for NOx-fondet. Hun er stolt over prisen, og sier hun håper mer internasjonal oppmerksomhet om denne modellen kan inspirere andre land til liknende ordninger.
- NOx-fondet har vist seg å være et svært effektivt virkemiddel med klare resultater. Ingenting er bedre enn at dette samarbeidet mellom næringen og myndighetene kan kopieres også av andre skipsfartsnasjoner. Det tror vi denne prisen kan bidra til, sier Hanna Lee Behrens, miljødirektør i Norges Rederiforbund.
Fondet har blant annet støttet skip som ønsker overgang til LNG (Liquid Natural Gass), og har slik bidratt til at mens det kun var tre skip i 2008 som gikk på LNG har 24 skip nå fått tilsagn om støtte.
I desember 2010 ble en ny miljøavtale mellom NOx-fondet og Miljøverndepartementet godkjent, og denne avventer nå ESA-godkjenning. I juryens begrunnelse heter det blant annet at ”what the judges seemed most impressed with is that it is a model that other countries have been looking at emulating and, and while it has been focused on NOx reduction it has also demonstrated an ability to have an impact on CO2 reduction with some of the technologies it has supported.”
- Norges Rederiforbund er opptatt av å finne gode løsninger både for næringen og for miljøet. Denne ukens konferanse og denne prisen bidrar til å vise frem mange av de gode tiltakene vi har fått til i Norge, og viser at norsk skipsfart er verdensledende når det gjelder miljø, sier Behrens.