Arkivfoto: Fjordsteam

Alt klart for Fjordsteam i Bergen

Denne uken samler samler 70 historiske farkoster seg til lands, til vanns og i lufta med, for Fjordsteam i Bergen. De fleste er norske, men det kommer også to mindre dampbåter fra Tyskland, samt en noe større fra Rotterdam. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Dette er det største antallet samlet i en norsk havn siden 1950-tallet, sier Øyvin Konglevoll, leder for komiteen bak festivalen Fjordsteam.

Torsdag åpner festivalen med at 40 veteranskip, lastet med pasasjerer fra 20 kommuner, kommer seilende inn i Vågen til en storstilt åpningsparade.  Tilsammen 11 dampbåter og dampskip vil delta.

- Vi har på en måte i drift “Norges største dampskipselskap med Norges minste organisasjon”, sier han med et smil. Konglevoll lover aktiv bruk av båtene.

Om Fjordsteam

Arrangørene varierer fra by til by. I Bergen er det samarbeidsorganet Fjordabaatane, sammen med Bergen Brandkorps Historielag, Bergen Veteranvogn Klubb og Tide Veteranbusser, i samarbeid og forståelse med Bergen og Omland Havnevesen.

Fjordsteam arrangeres på omgang i de tre vestlandsbyene Bergen, Stavanger og Florø, ca. hvert femte år i hver by.

Gjenskaper havnebildet

Ifølge Konglevoll er tanken å gjenskape havnebildet av en by med travel trafikk til sjøs. Lørdag blir det for eksempel 15 båter med felles avgang klokken 15 ut fra Vågen. Det er som det var på 50-tallet. Da var Bergen en av de største havnene, sier han videre.

- Ellers består flåten av lokalruteskip, kystruteskip, lasteskip, fiske- og fangsfartøyer, slepebåter, sjøbrannsprøyte, agentbåter – som gikk for større firma, lystbåter og redningsskøyter.

Blant klenodier på land er: dampkjøretøyer fra England, motorer og traktorer, veteranbiler, veteranbrannbiler, veteranbusser, telt med modellbåter og annet, opplyser Konglevoll til Skipsrevyen.no.

Åpne skip

- Alle dager blir det åpne skip, rundturer både med veteranskip og veteranbusser, musikalsk underholdning, utstillinger og foredrag fra hovedscene og i festivalområdet. Fredag vil det være historiske brannutrykninger til Bryggen. Lørdag er den store havnefesten med 14 båter i rute til Bergen. Og søndagen har man mulighet til å være med på rundtur med 3 dampskip i kombinasjon med damptog og veteranbusser, før det hele avsluttes med et gigantisk kapprace på Byfjorden for fartøyer i to klasser; dampskip og motorskip, inkludert sydgående hurtigrute, informerer han.

Selve bakgrunnen for arrangementet er ifølge Konglevoll et ønske om å lage til en festival som viser hva som finnes av klenodier og tekniske kulturminner på sjø og land.