Olav (til v.) og Halvard Aas registerer god interesse for det nye AAS 28 WB designet. Her på Aqua Nor med en modell av fartøyet.Foto Asle Strønen

Trondheim: Ny arbeidsbåt på rekordmesse

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Årets Aqua Nor tegner til å bli tidenes mest interessante teknologisk sett.

En rundtur på messa på Nidarø speiler en høyteknologisk drive og optimisme som er påtagelig. Og arrangøren kan melde om et kjempegodt besøk i tillegg til et rekordartet antall utstillere. Åpningsdagen, tirsdag 18. august, var det 5073 besøkende fra 61 land innom portene, mens tallet for i går endte på 6744 fra 71 ulike nasjoner.

Og det er nok ikke bare det praktfulle sommerværet som lokker horder med besøkende til Aqua Nor. Det er innovasjonsgraden i næringen og produktene utstilt som er årets magnetkraft. På mange områder kan teknologiutviklingen her sammenlignes med den vi har sett i tradisjonell offshore.

På standen til Aas Mek. Verksted fant vi modell av et nytt fartøyskonsept fra Vestnes-verftet som er mest kjent for sine brønnbåter og fiskefartøyer. - Vi har utviklet en kombinert arbeids-/slepebåt på 27,95 x 11,20 meter, fortalte Halvard Aas til www.skipsrevyen.no. - Den første kontrakten er allerede mottatt og vi ser et godt potensiale for denne størrelsen.

Det er Marine Supply som har bestilt båten som har et dekksareal på 170 m2, lasterom på 150 m3, dwt på ca. 450 og slepekraft på ca. 15 tonn. Kranutrustingen blir omfattende og fartøyet får DP system type Petter Marine KP-200 og ROV montert i egen hangar på dekk.

Aas Mek. har vurdert arbeidsbåter ned mot 15 meter, men ikke funnet det hensiktsmessig å satse i det segmentet. Halvard forteller om en designstrategi med AAS 28 WP lik den verftet har hatt på sine brønnbåter. - Vi begynner forsiktig med denne og er åpne for å videreutvikle det i kapasiteter og størrelser slik vi har gjort med brønnbåtene.

Olav Aas poengterer at selv om AAS 28 WP er helt ulik verftets øvrige konsepter, har man i utviklingsarbeidet kunnet dra gode veksler på den rike erfaring man har ervervet gjennom bygging av fiskebåter, brønnbåter og annen spesialtonnasje.