Etter suksessen med jordomseilingen One Ocean Expedition 2021-2023 er Statsraad Lehmkuhl godt i gang med planleggingen av en ny stor ekspedisjon, skriver de i en pressemelding.

Forlenger samarbeidet med UD

Utenriksdepartementet forlenger samarbeidet med Statsraad Lehmkuhl og neste One Ocean Expedition, som blant annet skal gå gjennom Nordvestpassasjen.

Publisert Sist oppdatert

- Det gode samarbeidet med Utenriksdepartementet (UD) og ambassadene var helt avgjørende for at jordomseilingen ble vellykket. Det er derfor utrolig gledelig for Lehmkuhl-stiftelsen å meddele at en ny samarbeidsavtale med UD er inngått for One Ocean Expedition 2025 -2026, sier Haakon Vatle, ekspedisjonsleder og direktør for Lehmkuhl-stiftelsen.

Internt i UD er det stor begeistring for prosjektet. 

- Norge ser frem til Statsraad Lehmkuhls ekspedisjon i 2025-26. Det er flere utenriksstasjoner som får besøk av skipet, som både skal innom FNs tredje havkonferanse i Nice og seile gjennom Nordvestpassasjen. Dette gir oss mange muligheter og bidrar til god dialog om hvordan vi bedre kan ta vare på havet, sier Maria Varteressian, statssekretær for utenriksministeren.  

Planlagt rute for One Ocean Expedition april 2025 – april 2026. Ruten kan endres.

- Det er utrolig viktig både for gjennomførbarheten av den kommende ekspedisjon og for våre øvrige partnere at Utenriksdepartementet ser verdien av å være en aktiv del av One Ocean Expedition 2025 – 2026. UD med dets utenriksstasjoner er helt avgjørende å ha med på laget for at ekspedisjonen på best mulig måte skal lykkes. Dette samarbeidet inspirerer og motiverer oss alle til videre innsats, og styrker vårt formål om å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets avgjørende rolle for en bærekraftig fremtid for de kommende generasjoner, sier Vatle.

One Ocean Expedition er en anerkjent del av FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling. Under den første ekspedisjonen, som strakte seg over nesten to år, seilte Statsraad Lehmkuhl 60 000 nautiske mil og besøkte 37 havner over hele kloden.