
Fjernstyrer årlig tilsyn med passasjersertifikat
Fjerntilsyn med passasjersertifikat (PS) frigjør både tid, kapasitet og ressurser til å prioritere uanmeldte tilsyn der risikoen er størst. Fra og med 1. april utføres dette ikke lenger med ombordtilsyn, men fra Sjøfartsdirektoratets eget fjerntilsynssenter.
Endringen er i tråd med Sjøfartsdirektoratets vedtatte stategiplan for 2025 til 2028, og prinsippet med risikobasert prioritering av oppgaver og tilsyn for å redusere ulykker til sjøs, både for nærings- og fritidsfartøy.
– Tilsyn med passasjersertifikat avdekker generelt få feil og mangler, og blir derfor effektivisert nå. Ved å gjennomføre årlig tilsyn fra fjerntilsynssenteret frigjør vi tid, kapasitet og ressurser til å prioritere uanmeldte fysiske tilsyn med rederi og fartøygrupper der behovet er størst, altså der det avdekkes flest alvorlige feil og mangler, sier avdelingsdirektør Thomas Angell Bergh i Sjøfartsdirektoratets avdeling for operativt tilsyn.

Metoder som utfyller hverandre
Eventuelle reaksjoner på alvorlige feil og mangler som avdekkes via fjerntilsyn er de samme som for andre tilsyn. Det kan også føre til at direktoratets inspektører går fysisk om bord i etterkant.
– Et tilsyn via videokonferanseløsning fra vårt fjerntilsynssenter gjennomføres like profesjonelt og nøye som et tilsyn ute på fartøyet, men det effektiviserer tilsynsarbeidet vesentlig. Vår erfaring så langt er at fjerntilsyn og ombordtilsyn utfyller hverandre på en god måte, slik at vi over tid får kontrollert en større del av fartøyet og fartøysdriften, sier Bergh.
Tilsynet skal bestilles på samme måte som før, og likt som for andre typer tilsyn, ved bruk av «KS – 0115 Begjæring om tilsyn» (elektronisk skjema). I svarbrevet på begjæringen vil det være informasjon om gjennomføringen.
Passasjersertifikat (PS)
Et passasjersertifikat utstedes til fartøy som er godkjent for å frakte passasjerer. Det bekrefter at fartøyet oppfyller alle nødvendige sikkerhetskrav og forskrifter for passasjertransport.
Tilsyn med passasjersertifikat utføres av Sjøfartsdirektoratet årlig. I tillegg gjennomføres det en mer omfattende inspeksjon hvert femte år.
Tilsynet inkluderer blant annet:
Skipsdokumenter: Kontroll av nasjonalitetsbevis, målebrev og bemanningsoppgave
Sikkerhetsstyringssystem: Inspeksjon av sikkerhetsstyringssystemet for fartøy uten SMC-sertifikat
Skrog og maskineri: Undersøkelse av skrog, motorer, kjeler, lense- og ballastsystem, nødkraftkilde, styremaskin og nødstyring
Brannsikring: Kontroll av brannsikringstiltak
Navigasjonsutrustning: Inspeksjon av navigasjonsutstyr
Radioutstyr: Sjekk av radioutstyr utført av godkjent inspeksjon