Ny rekord for gir og propellere

Aldri tidligere har Wärtsilä produsert flere gir og propellere i løpet av ett år, enn de gjorde i 2007. – Vi har levert gir og propeller til mange store og spennende prosjekter. I 2007 leverte vi også det største giret vi noensinne har laget forteller Tore Kallevåg, General Manager WIO Propulsion i Wärtsilä Norway.

Gir- og propellerfabrikken på Rubbestadneset har hatt en voldsom oppsving fra det første giret ble solgt for 20 år siden, og frem til i dag.

– Det første norske giret fra Wärtsilä ble levert i februar 1988, og ordren på gir nr. 1 000 kom inn i løpet av 2007, forteller Kallevåg. Han er meget godt fornøyd med utviklingen innen både salg og produksjon, og gleder seg også over flere hyggelige rekorder ved utgangen av 2007.

God produksjonsvekst
– Vi hadde en formidabel økning i produksjonen i 2007, og den fortsetter inn i 2008. For oss betyr det at vi har et godt navn i markedet, og at våre produkter er etterspurte. For kundene er det et fortrinn at Wärtsilä leverer totalløsninger til skip, der vi står for leveranser av både gir og propeller.

Både gir og propellere blir spesialtilpasset hvert fartøy, derfor er det en stor jobb å designe og tilpasse produktene. God propellerdesign kan også gjøre sitt for miljøet.

– Et godt og riktig propelldesign er med å redusere drivstofforbruket betraktelig for en rekke fartøyer. Når drivstofforbruket reduseres, minsker også utslippet av NOx og CO2. Derfor er propell-konstruksjonen viktig, påpeker Kallevåg.

Wärtsilä Norway har spilt en sentral rolle i oppbyggingen av girproduksjonen ved en av Wärtsiläkonsernets fabrikker i India, og de første girene derfra ble levert i 2007. Det er nok en milepæl for sunnhordlandsbedriften.

DEL