NES kjøper DP-leverandøren Undheim AS
NES kjøper DP-leverandøren Undheim AS

Norwegian Electric Systems kjøper Undheim Systems AS

Norwegian Electric Systems (NES) har blitt enige om avtalevilkårene om å kjøpe Undheim Systems AS, som er en leverandør av dynamiske posisjoneringssystemer (DP) for skip. Det planlagte teknologioppkjøpet er et strategisk grep som akselererer HAV Groups planer om å tilby digital funksjonalitet som møter det globale maritime markedets behov for beslutningsstøtte og autonome skipoperasjoner.

Publisert Sist oppdatert

– NES tilbyr allerede digital beslutningsstøtte til fartøy for å redusere driftskostnader og utslipp til luft. Ved å legge til DP-kapasitet i produktporteføljen vår, vil vi kunne tilby et enda mer komplett datadrevet og digitalt tjenestetilbud for kostnadseffektiv drift av fartøy. Videre får vi en viktig byggestein som kan bidra til å realisere ambisjonen om autonome skip, sier Siv Remøy-Vangen, administrerende direktør i NES.

Undheim Systems AS har utviklet et svært fleksibelt og konkurransedyktig DP-system for fartøy av alle størrelser, inkludert små arbeidsbåter.

Levert til 60 fartøy

Hittil har Undheim Systems levert DP-systemer til omtrent 60 fartøy, inkludert fiskefartøy, arbeidsbåter og servicefartøy i oppdrettsindustrien og andre segmenter. Selskapet har en solid ordrebok for sitt DP-produkt, JPOS.

Undheim Systems er grunnlagt og eid av Stein Magnus Undheim, som er en velrennomert DP-ekspert i den maritime bransjen. Selskapet har hovedkontor i Egersund, Norge.

- Det er en svært spennende mulighet å kombinere NES sin fartøysnavigasjon med vår DP-teknologi, sier Siv Remøy-Vangen
- Det er en svært spennende mulighet å kombinere NES sin fartøysnavigasjon med vår DP-teknologi, sier Siv Remøy-Vangen

NES planlegger å integrere Undheim Systems sin spesialkompetanse og DP-teknologi i selskapets tilbud innen energidesign og smarte kontrollsystemer. NES har allerede et bredt produktutvalg av intelligente systemer for fartøynavigasjon, automasjon og kontroll, samt et kontor i Egersund som Undheim Systems-teamet vil flytte inn i.

- En svært spennende mulighet

Ved å kombinere NES sitt intelligente navigasjonssystem, Raven INS, med Undheim Systems sin DP-teknologi, kan NES levere løsninger som kontrollerer fartøy i alle hastigheter og muliggjør semi-autonom funksjonalitet.

- Det er en svært spennende mulighet å kombinere NES sin fartøysnavigasjon med vår DP-teknologi. Kombinasjonen er en opplagt plug-and-play-løsning som vi kan tilby dagens fartøy, både for ombygginger og nybygg. I tillegg kan kombinasjonen være en viktig brikke på veien mot autonome fartøy. Levering av automatiske systemer for å legge til kai med ferger er et opplagt første skritt. Vi ser frem til å utforske disse og mange andre vekstmuligheter som en del av HAV Group, sier Stein Martin Undheim, administrerende direktør i Undheim Systems.

- Mange kunder ber oss om å kombinere DP-systemer med vårt eget navigasjonssystem når vi leverer smarte kontrollsystemer til fartøy. Hittil har vi måttet gå til innkjøp av DP-systemer fra tredjepartsleverandører. Fremover kan vi tilby en helintegrert løsning. Det vil komme både HAV Group og kundene våre til gode, legger Remøy-Vangen til.

NES har hovedkontor i Bergen, med anlegg i Egersund og Ålesund, samt i Istanbul, Tyrkia.

Vederlaget for kjøpet inkluderer både aksjer i HAV Group ASA og et kontantbeløp. Transaksjonen forventes å bli gjennomført i juni 2023.