
Etterlyser forpliktende klimapolitikk
Regjeringens forslag til revidert statsbudsjett 2025 inneholder enkelte tiltak med relevans for maritim sektor, men mangler fremdeles en helhetlig og forpliktende satsing på grønn sjøtransport. Kystrederiene er særlig skuffet over at det fortsatt ikke settes av midler til oppfølging av det maritime klimapartnerskapet som ble lansert i desember 2023.
– Det er positivt at Kystverket får økte bevilgninger til slepeberedskap og at staten tar ansvar for videre drift av Kystradioen, noe som styrker sikkerheten til sjøs. Men dette er tiltak som handler om grunnberedskap, ikke grønn omstilling, sier Tor Arne Borge, administrerende direktør i Kystrederiene.
Det foreslås en økning på 11,5 millioner kroner til Klima- og miljødepartementets tilskuddspost for grønn skipsfart. Midlene skal imidlertid kun dekke tidligere gitte tilsagn – og innebærer ikke ny satsing eller styrking av ordningen.
– Det er med andre ord ingen ny politikk, bare oppfyllelse av gamle løfter. For en næring som allerede bærer kostnadene med CO₂-avgift, kvotesystem og biodrivstoffkrav, er dette for svakt. Skal vi lykkes med den grønne omstillingen, må det komme nye og målrettede virkemidler, sier Borge.
Kystrederiene minner om at organisasjonen valgte å ikke signere det maritime klimapartnerskapet i 2024, fordi det var en uforpliktende avtale uten forpliktende materielt innhold.
– Vi fikk kritikk for å stå utenfor klimapartnerskapet, men regjeringens manglende oppfølging i dette budsjettet viser at vi tok rett valg. Når det ikke følger med noe forpliktende formelt innhold i avtalen, bekrefter det bare at dette ikke var et reelt partnerskap, sier Borge.
Kystrederiene uttrykker likevel vilje til å gå i ny dialog med regjeringen:
– Vi håper det nå er mulig å etablere en ny og forpliktende avtale, der både staten og næringen stiller med konkrete forpliktelser, avslutter Borge.