«Gamle Salten» får nytt liv.

600.000 kulturminnekroner til nytt dekk

MS «Gamle Salten» får nytt liv som restaurant- og hotellskip med base i Bodø.

Kulturminnefondet bevilget et tilskudd på 600.000 kroner til nytt dekk på veteranskipet MS «Gamle Salten» som har tilhørighet i Bodø.  For at fartøyet skal kunne settes i drift som restaurant- og hotellskip, må dekket skiftes ut. 

– Det er viktig at et kulturminne som dette kan settes i stand og brukes, slik for mange glede av å oppleve kulturarven gjennom opplevelse, sier styreleder for Kulturminnefondet, Tine Sundtoft om tilskuddet i en pressemelding.

Bygget i 1952 

Fartøyet «Gamle Salten» ble bygget i 1952 ved Torsvik Mekaniske Verksted i Brevik, til Saltens Dampskibsselskab. Skipet het opprinnelig «Salten» og ble bygget som et kombinert frakte- og passasjerskip på 174 fot. Fartøyet gikk i kystrute fra Mosjøen til Bodø og Narvik.

Om vinteren ble fartøyet brukt som en avløser i Hurtigruten, og sommeren gikk den i generell kystrute Mosjøen-Bodø-Narvik-Honningsvåg og Nordkapp.

Etter forliset av «St. Svithun» i 1962 gikk «Salten» nærmest fast i Hurtigruten frem til 1964 og periodevis brukt som reservehurtigrute Bergen – Kirkenes og fartet fra Svalbard til Østersjøen med passasjerer.

Byssa bestyrt av Michelin-kokker 

I 1967 ble fartøyet overtatt av Arbeidsdirektoratet og satt i fart som skoleskip under navnet «Sjøkurs» og senere «Sjøskole». I 1995 ble fartøyet tatt ut av drift, og fikk navnet «Gamle Salten».

På et tidspunkt var «Gamle Salten» i Henningsvær som restaurantbåt i nesten tre måneder. Byssa ble bestyrt av Michelin-kokker fra Trondheim, og de fant utfordringen med et noe trangere kjøkken vel verdt å jobbe med.