Vær en venn i julen

Det er ikke til å komme unna at folk har fått det tøffere siden februar i år, da Russland invaderte Ukraina. Det har ført til energikrise, flyktningkrise, renteøkninger og skyhøye matvarepriser.

Ser man tilbake på den tiden mange av oss satt på hjemmekontor fremstår det i dag som peanøtter sammenlignet med hva mange står i daglig nå.

Julen er barnas høytid, blir det sagt. Og de fleste av oss ønsker jo å oppfylle våre barns julegaveønsker, selv om de noen ganger kan være litt urealistiske. I år kan det bli vanskeligere enn noen gang for mange.

Og de mange kan være nærmere deg enn du tror. For alt jeg vet er du en av dem som virkelig sliter med å få endene til å møtes. Å kalle seg fattig er fortsatt svært skambelagt, selv om stadig flere med relativt gode jobber går i underskudd på månedsbudsjettet. Man må kutte i utgifter og gjøre strenge prioriteringer. Julegaver er kanskje noe som må reduseres. Det gjør vondt.

Det er et element i dette som jeg mener blir kraftig underkommunisert. Det er den psykiske helsen til dem som havner i økonomisk uføre. Der kan vi alle bidra. Vi kan være der for en venn eller kollega som sliter. En skulder å gråte på, eller bare være en å snakke med.

Som med så mange andre helseutfordringer er det langt billigere å forebygge enn å behandle også når det gjelder psykisk helse.

Jeg vil derfor berømme Westcon Yards som har tatt psykisk helse på alvor. Etter at selskapet for ett års tid siden opplevde at en ansatt tok sitt eget liv, kom ideen om støttesamtaler fra to kollegaer av den avdøde.

- Verftene er mannsdominerte og å snakke om psykososiale forhold på eller utenfor jobben har nærmest vært et tabu, sier administrerende direktør Øystein Matre.

De har satt i gang et lavterskeltilbud der ansatte kan bestille time hos bedriftssykepleieren. Støttesamtalene blir gjennomført en gang i måneden, og samtalene blir avholdt på verftet.

Dette håper jeg andre verft og selskaper i maritim næring kan ta lærdom av. Som med så mange andre helseutfordringer er det langt billigere å forebygge enn å behandle også når det gjelder psykisk helse.

Når vi skal bytte ut 2022-kalenderen med 2023 utgaven, så håper jeg den inneholder flere gode nyheter enn dårlige. For oss alle.

Riktig god jul.