Foto: Magne Langåker
Foto: Magne Langåker

«Fjorgyn» levert til Norled AS

Oma Baatbyggeri AS leverte torsdag 19 mai 2022 sitt nybygg nummer 547 M/S «Fjorgyn» til Norled AS.

Publisert

Oma Baatbyggeri AS og Norled AS signerte kontrakten for den nesten 40 meter lange katamaraner i mars 2021. Båten er en aluminiums katamaran som skal eies og driftes av Norled AS på vegne av Fiskeridirektoratet.

Den skal brukes som oppsynsbåt langs kysten til kontroll av fiske, rydding av tapte fiskeredskaper og innsamling av kystdata. Båten leveres med et stort arbeidsdekk akter og er utstyrt med dekkskraner, vinsjer og en A-ramme på hekken. Den er og utstyrt med et laboratorium om bord. Lengden på fartøyet er 39,75 meter og toppfart er ca. 32 knop.

Båttypen er en spesialdesignet arbeidsbåt med hybrid fremdriftssystem som skal sikre et redusert miljøavtrykk. Fartøyet, som er utstyrt med fire konvensjonelle motorer med eksosrensing som tilfredsstiller de høyeste utslippskravene, er også utstyrt med to elektriske motorer. Dermed kan båten kjøres med elektrisk drift fra batterier om bord eller en kombinasjon av diesel og elektrisk drift. Videre er det montert solcelle paneler på båten som vil bidra til belysning og oppvarming ombord. Båten er bygget in sin helhet på Stord og mange lokale leverandører har vært involvert.

Smart Automation fra Bømlo har ansvar for integrasjon av elektro/hybrid fremdriftssystem og overvåkningssystemet om bord. Servogear også fra Bømlo har levert Gir-, propell- og ror-anlegg. Videre har Teca AS hatt ansvar for elektroinstallasjon om bord, mens Marine Aluminium sin Stord- avdeling har bidratt med bygging av aluminiums seksjoner.