MS «Kambur», tidligere «Geir», ble bygget av Fiskerstrand Verft i 1998.

Sjø inn dragerluke var årsaken til forlis

Årsaken til at MS «Kambur», tidligere «Geir»/«Østerfjord» forliste, er nå kjent: Mannskapet klarte ikke å lukke bøye/dragerluken etter at flere bølger hadde kommet inn, noe skipperen mener er årsaken til at linefartøyet forliste.

Publisert

Det var 6. februar i år at to menn på henholdsvis 46 og 47 år ble meldt savnet etter at den færøyske linebåten «Kambur» sank. Båten er tidligere norskeid og har hatt navnene «Geir» og «Østerfjord». Nå er sjøforklaringen for forliset klar. 

I sjøforklaringen for den færøyske retten ble det ifølge Fiskur.fo forklart at mannskapet satt line i ett-tiden om natten, og da de skulle ta inn igjen linen i syvtiden om morgenen hadde det blitt langt dårligere vær. Skipperen var oppe i styrhuset da de gjorde klart til å ta bøya inn gjennom dragerluken på babord side. 

I retten forklarte skipperen at tre menn stod ved dragerluka og gjorde klart til å ta imot bøya, da en bølge kom inn. Bølgen var ikke stor, men det kom likevel inn mye sjøvann gjennom luka, noe som førte til at «Kambur» ble løftet opp på styrbord side. 

Ifølge skipperen skal det ha bedret seg, før det kom en ny bølge. De tre som stod ved luken skal ha forsøkt å lukke den uten å lykkes. Luken opplyses å ha hatt et hydraulisk system, og det er usikkert hvorfor den ikke ville lukke seg. Det skal i prinsippet også være mulig å lukke den fra styrhuset, men heller ikke dette gikk. Én av dem som forsøkte å lukke luken er blant de to savnede.