MMC First Process får forelegg på 400.000 kroner etter dødsulykke

I oktober 2020 omkom Robert Bogdan Chorzewski (48) da han utførte arbeid om bord i brønnbåten «Hordagut» som lå til utrustning ved Fitjar Mekaniske verksted. Nå får MMC First Process et forelegg etter dødsulykken.

Publisert Sist oppdatert

Polske Robert Bogdan Chorzewski (48) utførte arbeid med vinkelsliper om bord i en av tankene til brønnbåten «Hordagut», da han omkom som følge av en brann. 

Samtidig som at Chorzewski tente en gnist under arbeidet, ble det blant annet gjennomført en test av en oksygenfabrikk et annet sted i fartøyet. De som testet oksygenet trodde at gassen ble ført ut i friluft gjennom en ventil, men det var ingen som hadde forsikret seg om at denne ventilen faktisk var åpen. Nødlinjen for oksygen var stengt, det kom store mengder oksygen inn - og Chorzewski omkom i brannen. 

Forelegg på 400.000 kroner 

Nå har politiet gikk selskapet MMC First Process, som var totalleverandør av fiskehåndteringssystemene om bord på «Hordagut» - inkludert oksygenfabrikken - et forelegg på 400.000 kroner etter dødsulykken. 

Ifølge forelegget har MMC First Process blant annet brutt arbeidsmiljøloven på flere punkt; loven om brann og eksplosjonsvern, og flere andre forskrifter. 

- Her hadde man satt i gang en arbeidsoperasjon uten å sjekke at ventilen som skulle lede oksygen ut i friluft, var åpen. Videre var flere andre ventiler åpne, og dette fikk særdeles alvorlige følger, sier Pål Jæger-Pedersen, politiinspektør i Sør-Vest Politidistrikt.

Vedtatt forelegget 

Påtalemakten mener at selskapet burde ha utarbeidet en skriftlig instruks for testing av oksygenfabrikken. MMC First Process har vedtatt straffen, og har følgende kommentar til NRK

- Fitjar-ulykken i 2020 var svært tragisk. Det er en kompleks sak med mange omstende som involverer flere parter. Siden vi ønsker å legge saken bak oss, har vi vedtatt forelegget, skriver Merete Alnes Mostue, HR-sjef i MMC First Process.

Selskapet har ingen ytterligere kommentar.