Onsdag var det en stor markering og feiring av at redningsskøyta er tilbake. Etter omfattende oppgraderinger og modernisering er den klar for 20 nye år i tjeneste og skal igjen redde liv langs kysten.

Stor markering for redningsskøyten «Det Norske Veritas» på Ballstad

Redningsskøyten RS 125 «Det Norske Veritas» er tilbake og klar for 20 nye år i beredskap ved stasjonen på Ballstad, etter ulykken utenfor Stamsund i januar i fjor.

– Historien om RS 125 handler ikke om en ulykke, men om styrken i samarbeid. Om hvordan brannvesen, sivilforsvar, næringsliv, lokalbefolkning og Redningsselskapets egne ansatte gjorde det umulige mulig, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson. 

Den krevende redningsaksjonen ved Einebærøya utenfor Stamsund i Lofoten 26. januar 2024, førte til store skader på redningsskøyten RS 125 «Det Norske Veritas». En fisker mistet dessverre livet i hendelsen. Lokalt næringsliv, nødetater og ansatte i Redningsselskapet sto på dag og natt i tolv døgn for å berge redningsskøyten.

Det ble pumpet ut 6000 liter vann i minuttet for å holde redningsskøyten flytende. Deretter kunne den løftes opp og fraktes til verftet GOT i Mandal, der den i sin tid ble bygget og nå repareres og oppgraderes.

Onsdag var det en stor markering og feiring av at redningsskøyten er tilbake. Etter omfattende oppgraderinger og modernisering er den klar for 20 nye år i tjeneste og skal igjen redde liv langs kysten. 

– Dette er en gledens dag og en påminnelse om hvor langt vi kommer når vi løfter sammen, sier Herlofson. 

Har gitt viktig læring 

Hendelsen den krevende januardagen har også gitt oss viktig læring. Redningsselskapet har satt sikkerhet for eget mannskap som hovedprioritet gjennom programmet «Trygg». 

– Mitt største ansvar er folkene våre. Vi skal ha en kultur, hvor man skal være trygg på at oppdrag kan utføres så sikkert og trygt som overhodet mulig. Skal vi få det til, må vi sikre at vi stoler fullt ut på hverandre, at nestenulykker og andre avvik varsles, følges opp og at vi gjør læring av våre feil, sier Herlofson. 

Topp moderne

President i Redningsselskapet Jon Rysst sa under markeringen at systematisk arbeid, dedikasjon og fagkompetanse ved verftet GOT Marine i Mandal, skal ha en stor del av æren for at skøyten kunne komme tilbake i beredskap. 

– På kaikanten her på Ballstad, hvor vi i Redningsselskapet i dag er veldig stolte av å kunne levere tilbake en topp moderne redningsskøyte til dere som bor og lever her.

– Takket være donasjonen i millionklassen fra Stiftelsen Det Norske Veritas (DNV), har skøyten fått nye digitale kart, radarer og ekkolodd. Innredningen har fått et mer moderne preg og badet om bord har blitt større, slik at mannskapet kan spyle og tørke drakter der, sa Rysst.