Arnt Myrheim-Holm, programansvarlig for nautikk ved NTNU Ålesund
Arnt Myrheim-Holm, programansvarlig for nautikk ved NTNU Ålesund

- Det er ledere vi utdanner

I september 2017 flyttet NTNU Ålesund sine 120 studenter inn i Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK). Lokaliseringen gir flere gode synergieffekter mener skolen.  

Publisert

Her kan studenter, og forskere, prøvekjøre skip. Ingeniørene kan bygge og så teste virtuelle prototyper, blant annet. Flyttingen var også viktig på andre måter, i følge Arnt Myrheim-Holm, programansvarlig for nautikk:

- Vi kunne begynne helt på nytt. Endre tankesett, og endre måte vi driver undervisning på, forteller Myrheim-Holm til Skipsrevyen.

Han mener de benytter seg av en undervisningsmetodikk som ikke ligner på noe av de andre institusjonene benytter seg av. Verken i NTNU eller andre maritime høyskoler.

- Det man forbinder med universitetsutdannelse er ofte store forelesninger. Hos oss setter vi sammen studentene når de starter studiene. Dette følger vi opp alle årene studentene er her. Vi har et veldig godt forhold til dem. Når man blir sett, lagt merke til og hørt, da kommer mestringen i mye større grad enn om man bare er et nummer i massen, fremholder Arnt Myrheim-Holm.

Fokus på menneskelig kapital

Han forteller videre at det er den menneskelige kapitalen det blir viktig å utvikle i årene som kommer. Høgskolene i Vestfold, Vestlandet og NTNU har alle fokus på dette nå.

- Vi utdanner ledere, og det er holdningsendringer vi ofte driver med, sier Myrheim-Holm som ikke vil kalle seg lærer. - Vi er læringsfasilitatorer eller læringsledere. Vi legger med andre ord til rette for læring, forteller han videre.

Skryter av miljøet på NMK

Arnt Myrheim-Holm trekker flere ganger frem fordelene ved å være lokalisert på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund. At flere fagmiljøer er samlet på ett sted kan være uvurderlig.

- Her er det nesten slik at uansett hva du gjør, så vil du finne noen andre som har den ekspertisen som du trenger. Så dette er en smeltedigel. Her kan våre studenter møte næringslivet som media skriver om i kantinen. Det er helt unikt, mener Myrheim-Holm.

Døgnåpent

Studentene ved nautikk-utdannelsen har en unik mulighet til å benytte seg av en enorm simulatorpark i NTNU sine lokaler. De er tilgjengelig døgnet rundt for dem som ønsker det.

- Vi kjører 24/7 åpningstider og studentene kan bruke hele arealet vårt, til enhver tid. Det er ingen begrensninger. Så her er det frihet under ansvar påpeker Myrheim-Holm.

Han tror det vil gå noen år før man får se om måten man jobber på er vellykket.

- Men jeg kan ikke forstå at det ikke skal være vellykket avslutter Myrheim-Holm.