Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim
Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim

Frykter eldgamle tankskip lang norskekysten

På bakgrunn av en artikkel i Financial Times stiller stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) spørsmål om hvilke beredskapsmessige tiltak er truffet mot eventuelle oljeutslipp fra eldgamle tankskip dersom de skulle grunnstøte i nærheten av norskekysten?

Publisert

Financial Times og andre medier, blant annet Finansavisen i Norge, har den siste tiden meldt om at over 100 tankskip er kjøpt anonymt de siste årene. Det antas at det er Russland som står bak oppkjøpene og at skipene inngår i aktivitet for å eksportere russisk olje for å omgå sanksjonsregimet mot russisk oljeeksport.

Det ble nylig vedtatt et pristak på russisk sjøbåren råolje av G7-landene pluss Australia. Dette er et vedtak som Norge og EU slutter seg til. Pristaket trådte i kraft mandag 5. desember og innebærer at kjøpere av russisk olje til over 60 dollar fatet ikke får sjøforsikring, handelsfinansiering eller andre tjenester man vanligvis vil ha tilgang til.

- Dette kan innebære at over 100 år gamle tankskip lastet med råolje og uten forsikring seiler 12 nautiske mil eller mer ut fra norskekysten, skriver Thorheim i spørsmålet til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (AP).

Bli abonnent hos Skipsrevyen.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Skipsrevyen.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Skipsrevyen.no Pluss Personlig

Du får: Skipsrevyen.no Pluss-saker

199,-

per måned. Første måned 4,-

KJØP

Skipsrevyen.no Pluss Personlig

Du får: Skipsrevyen.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Skipsrevyen.no Pluss Bedrift

Du får: Skipsrevyen.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP