Motiv fra Bergen havn i oktober 2010.

Befester stillingen som største havn i Norden

Selv om godstrafikken over offentlig kai i Bergens indre havn har vist merkbar tilbakegang, viser godsmengden over hele havneområdet solid fremgang i 2009. Godsmengdene har økt fra vel 52,4 til noe over 56,1 millioner tonn. Oppgangen på 7,1 prosent kan tilskrives økte oljemengder med skip til og fra terminalene på Mongstad og Sture.Dermed har Bergensregionen befestet sin stilling som største havneområde i Norden, og ett av de største i hele Europa. Göteborg ligger som nummer to i Norden, fremdeles langt bak storhavnen i Bergensområdet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som fergehavn har Bergen totalt falt av lasset. At Color Line, DFDS og Smyril Line valgte å kutte ut Bergen, har ført til dramatisk nedgang i passasjertrafikken over havnen. Den eneste som har tjent på det er Egersund-rederiet Fjord Line AS som har en oppgang i passasjertrafikken på 18 prosent. Det er imidlertid ikke på langt nær nok til å kompensere for trafikken som de tre andre rederiene samlet hadde.
Totalt antall passasjerer med ferger ble i fjor 90.400. Året før var antall fergereisende 171.908. Antall kjøretøyer ble redusert med 29,7 prosent, fra 33.282 enheter i 2008 til 23.412 i fjor.
Håper på Fjord Line
Markedssjef Helen Hovland i Bergen og Omland havnevesen setter sin lit til at Fjord Line sine to nye cruiseferger kan gi økt trafikk.
– Bergen vil få daglige seilinger til og fra Esbjerg. Det bør jo få opp tallene igjen, mener den energiske markedssjefen.
Totalt hadde Bergen og omland havn i fjor 27.584 skipsanløp mot 27.874 året før. Bruttotonnasjen var omtrent uendret fra året før, 96,6 millioner br.t., mot vel 96,7 millioner.
Helen Hovland henger ikke med hodet på grunn av det reduserte passasjertallet med fergene.
Når verden kommer i gjenge igjen etter finanskrisen, ser hun ikke bort fra at det kan komme nye fergeruter på Bergen. Hun peker på at det fremdeles arbeides aktivt for å få tilbake Newcastle-linjen. Men hun har ikke noe nytt å melde foreløpig.
Det Helen Hovland gleder seg over, er den økende cruisetrafikken over havnen. Året 2009 ga på nytt rekordtrafikk.

Det ble i fjor investert vel 21 millioner kroner i prosjekter, kaier og bygninger. Den største posten var 14,1 millioner kroner til Dokken vest.