Gå til innhold
Annonse
KNM «Helge Ingstad er over vannet igjen etter ulykken i november i fjor Foto: Forsvaret
KNM «Helge Ingstad er over vannet igjen etter ulykken i november i fjor Foto: Forsvaret

Sent søndag kveld kom KNM «Helge Ingstad» tilbake til Haakonsvern etter ulykken utenfor Bergen i november. Nå er forsvarets mål å ha skipet på vannet igjen i løpet av 5-6 uker.

Annonse

- Vi har bestilt prefabrikkert stål til å tette skroget. Målet er å få «Helge Ingstad» ned på vannet i løpet av en fem til seks uker, sa flaggkommandør Thomas Wedervang i Forsvarsmateriell på en pressekonferanse mandag.

Deres oppdrag har vært å forestå hevingen og transporten av «Helge Ingstad» inn til Haakonsvern.

- Det har vært mange tøffe dager i forbindelse med oppdraget, og derfor er det en god dag for oss, sa en lettet Wedervang til den fremmøtte pressen.

Foto: Marius Vågenes Villanger / Forsvaret
Foto: Marius Vågenes Villanger / Forsvaret

Han berømmet alle som har vært involvert i den komplekse operasjonen, og fortalte at det har vært opp til 300 personer som har jobbet på heltid med bergingen.

- Nå går vi inn i en ny fase, sa Wedervang. - Fokuset nå er å berge så mange verdier som mulig, noe vi er godt i gang med. Vi har allerede tatt ut mye verdier og høyt prioritert materiell, fortalte han.

Så langt skal mannskapene ha berget ut 1400 komponenter, av en liste på rundt 2500 som de forsøker å redde.

- Samtidig skal vi debunkre fartøyet og ta ut resterende våpen og ammunisjon, sa Wedervang.

Etter forsvaret og forsvarsmateriell har tatt en grundig gjennomgang av skipet, skal Forsvarsmateriell avgi en rapport om tilstanden på «Helge Ingstad». Først da skal skipets skjebne avgjøres.

Annonse