Gå til innhold
Annonse

USA hevder Iran står bak angrep på Frontline-tanker

USAs utenriksminister Mike Pompeo mener det var det iranske regimet som sto bak angrepet på de to tankskipene i Omanbukta torsdag. Frontline sin tanker «Front Altair» var ett av skipene som ble angrepet.

Annonse

– Dette bygger på etterretning, på våpnene som ble benyttet, på hvilken ekspertise som trengs for å gjennomføre en slik operasjon og på tidligere iranske angrep mot skipsfart, sa Pompeo under en pressekonferanse torsdag.

Den amerikanske marinen publiserte på twitter torsdag kveld, en video som de hevder viser iranske styrker som fjerner en udetonert mine fra siden på «Kokuka Courageous», det andre skipet som ble angrepet.

 

Det amerikanske forsvaret har en teori om at iranerne var ute etter å fjerne bevis for at de hadde vært involvert i angrepene mot tankskipene, hevder kilder overfor CNN.

Bes holde avstand

Norske myndigheter var tidlig ute og advarte mot å seile i nærheten av Iran etter angrepene mot flere skip den siste tiden. 

-Vi ser alvorlig på situasjonen og ber norske skip i området om å viser høy aktsomhet og årvåkenhet. Vi kjenner til at fem norske skip befinner seg i området nå, sa fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad i en pressemelding torsdag.

Det danske tankrederiet Hafnia Tankers sier de ikke vil sende inn flere skip i området, mens andre danske rederier sier til Berlingske Tidende at de overvåker situasjonen nøye. 

Ingen av mannskapene om bord på det to skipene ble alvorlig skadet i hendelsene.

Utenriksminister Mike Pompeo holdt en pressebriefing torsdag kveld.
Annonse