Ukens skipsbesøk: M/S Sunnhordland

Da  M/S “Sunnhordland” kom hjem til Leirvik høsten 2016 møtte hele Stord opp til feiringen. Nå ønsker veteranskipet å være en lokal kulturbærer. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veteranskipet M/S “Sunnhordland” ble bygget i Chicago for den amerikanske marinen  i 1943. På utlån til den britiske marinen gikk skipet som ubåtjager og eskortefartøy langs den vestafrikanske kysten under andre verdenskrig, med hjemmehavn på Gibraltar. 

Etter krigen lå skipet noen år i opplag før det ble solgt til Hardanger Sunnhordlandske D/S, Noreg og bygget om til passasjerskip ved Bergen Mek. Verksted. Fra 1949 gikk båten med en passasjerkapasitet på 600 på den sunnhordlandske ”snøggruta” fra Bergen og ble et bindeledd mellom by og land.

Etter 24 år tur/retur på ruten Bergen – Leirvik – Tittelsnes – Bjoa – Ølen – Etne – Skånevik ble skipet solgt til Finland i 1974, hvor det tilbragte 43 år som cruiseskip under navnene ”Kristina Brahe” og ”Brahe”.

- Båten bærer fortsatt preg av å ha gått i Finland i mange år, sier Nils Audun Gerhardsen, og påpeker at det blant annet ble satt inn bar og sauna i perioden båten gikk i finske farvann. Ellers er det viktig for selskapet å beholde båten i så original stand som mulig. 

Hjemkomsten

Siden høsten 2016 har båten vært tilbake i Leirvik, hentet hjem av selskapet HSD Sunnhordland AS. Gerhardsen, som er pensjonist, begynte sitt engasjement for fartøyet gjennom båtens vennelag, og har siden blitt tilbudt deltidsjobb.

- Jeg ble spurt om å være med på dugnad før skipet skulle hentes hjem, noe jeg syntes var veldig interessant. Jeg husker at båten gikk i rute da jeg selv kom til Leirvik. Så lenge det er kjekt fortsetter jeg med dette, sier Gerhardsen. Han forteller at vennelagets frivillige er en viktig del av driften når det er åpen båt. De maritime stillingene derimot er lønnet fylles ofte av sjøfolk som er hjemme på fri, blant annet har Gerhardsens sønn som tidligere har jobbet i DOF vært med å føre båten. En pensjonert finsk kaptein, fra årene i Finland er også ofte innom kapteinsstolen på broen. 

Denne vinteren har skipet ligget ved verftet som på 40-tallet bygget det om til passasjerskip. Her har det huset mannskapet på ”Statsraad Lehmkuhl”. Når ”Statsraaden” starter sin seilingssesong starter også ”Sunnhordland” sin sesong, en sesong som ser ut til å bli enda travelere enn fjoråret.

- Vi lager arrangementer både for private og bedrifter, og holder blant annet bryllup, forteller Gerhardsen. I fjor hadde de også et samarbeid med Pippifestivalen i Skånevik, noe Gerhardsen håper de får til også i år. Hvor enn båten legger til kai, pleier den å tiltrekke seg mange skuelystne. 

- Vi ønsker å være en lokal kulturbærer, og ser blant annet frem til å være hovedbåt under Fjordsteam i Bergen i august, sier Gerhardsen.