Ukens skipsbesøk: «Eir»

På Nor-Fishings tredje dag tok Skipsrevyen turen ned til Skansen, der lå nylig overleverte «Eir» og søsteren «Rind» side om side i strålende solskinn. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratets splitter nye inspeksjonsfartøy «Eir» bemannes til daglig av en skipper og to inspektører, som jobber langs hele norskekysten, fra svenskegrensen til russergrensen. – Fartøyet jobber etter behov langs hele kysten, med kontroll av kystnært fiske. Så det er ofte litt sesongbetont hvor båten befinner seg, forklarer Rolf Harald Jensen, seksjonssjef i Fiskeridirektoratets sjøtjeneste.

– De nye båtene bidrar med et voldsomt løft både når det gjelder operasjoner og drift, men også for mannskapets trygghet og trivsel på jobb, sier Jensen. I tillegg til inspeksjon av fisket skal «Eir» brukes av Havforskningsinstituttet 12 uker i året til oppgaver som for eksempe teineforsøk . 

Jensen jobber til vanlig på land, men skal være med fartøyet de første par ukene i drift, dessuten forteller han at alle inspektørene i sjøtjenesten samles i Trondheim under Nor-Fishing, både for sosialt samvær og faglig påfyll. 

Om inspektørenes arbeidsoppgaver forteller Jensen at de hovedsaklig kontrollerer tre ting; at fiskefartøyene bruker godkjente redskap, at rapporteringen foregår som den skal, og hvordan fangsten er sammensatt. – Vi fungerer også litt som support, dersom det oppstår konflikter, og åpner og stenger fiskefelt etter behov, sier Jensen, som opplever at næringen setter pris på at det er tilstede.