Gå til innhold
Annonse
Teknisk direktør i Sjøfartsdirektoratet, Lasse Karlsen, tror fremtidens sjøfolk har gode utsikter
Teknisk direktør i Sjøfartsdirektoratet, Lasse Karlsen, tror fremtidens sjøfolk har gode utsikter

Det er ingen fare for at autonome skip skal overta all skipsfart i overskuelig fremtid, og utkonkurrere tradisjonelle sjøfolk. Det sier teknisk direktør i Sjøfartsdirektoratet Lasse Karlsen.

Annonse

- I riktig gamle dager var alle skip autonome, fastslo Karlsen overfor deltakerne på Kystrederienes Nærskipskonferanse i Bergen tirsdag. - Med det mener jeg at kapteinen hadde all makt, og drev skipet på en autonom måte la han spøkefullt til.

Når det gjelder fremtidens autonome skip tror ikke Karlsen at de vil kunne utkonkurrere den tradisjonelle shipping, og sjømann.

- Mer enn 90 % av all skipsfart i fremtiden vil være tradisjonell skipsfart. Så vil autonome skip være en tilvekst. For det man skal huske på er at frakten til sjøs vil øke betraktelig de kommende årene. Dermed vil den tradisjonelle skipsfarten faktisk øke sier Karlsen til Skipsrevyen.

- Definisjonen på et full autonomt skip er at det er selvlærende. Det tror jeg ikke er ønsket, vi trenger en form for overstyringsmuligheter.

Skipene vil også være styrt av regelverk i de forskjellige landene det ankommer.

Gode utsikter

Fremtiden er også god for sjømannen mener Karlsen. Behovet vil være der i all overskuelig framtid, men den kan være annerledes.

- Det kan være at fremtidens sjøfolk etterhvert kan gå i land og gjøre en jobb der. Og gå i en skiftordning på en kontrollstasjon. Dermed kan man høste av den kunnskapen man har opparbeidet seg på sjøen.

Han påpeker at det eksisterende regelverket vil fortsette å gjelde i fremtiden. Men, det kan måtte omdefineres ved at de ansvarlige styrer skipene fra land.

- Noen steder er det krav til at det skal være en ansvarlig offiser på broen. Da kan ansvarlig kaptein sitte på land i stedet, og kan styre skipet derfra om nødvendig. Men han vil fortsatt være ansvarlig, slik en kaptein om bord er i dag, sier Karlsen.

Organisasjonen bak den personen vil ha ISM-ansvaret påpeker han.

Annonse