Statsminister Jens Stoltenberg, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete la i dag fram en rekke tiltak for norske verft og maritime utstyrsleverandører. Foto: Statsministerens kontor.

Tiltakspakke for norske verft og maritime utstyrsleverandører

Regjeringen har i dag lagt fram en rekke tiltak for norske verft og maritime utstyrsleverandører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Dette er en helhetlig og god pakke som vil bidra til utviklingen av en konkurransedyktig næring, og dermed legge grunnlaget for fremtidige arbeidsplasser, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Pakken innebærer blant annet:

  • Økt ramme for GIEKs garantiordning med 10 milliarder kroner, og justering i reglene for GIEK og Eksportfinans
  • Økt ramme for innovasjonslån fra Innovasjon Norge med 200 millioner kroner
  • Økte bevilgninger til forskning, utvikling og innovasjon med 175 millioner kroner, herav 50 millioner kroner til Demo2000
  • Forlengelse av NOx-fondet
  • 25 millioner kroner til fem nye maritime industriinkubatorer gjennom SIVA
  • Bedre støtteordninger for små og mellomstore eksportrettede bedrifter

– Handling nå kan være avgjørende for at Norge også i framtiden kan opprettholde sin posisjon som internasjonalt ledende maritim- og offshoreleverandør, sier Stoltenberg.

Han presenterte tiltakene i ettermiddag, sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, nærings- og handelsminister Trond Giske, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

– Tiltakene vil bidra til at næringene også finner nye forretningsområder hvor de kan utnytte sine fortrinn. Fornybar energi, og særlig offshore vindkraft, er et marked med muligheter for de maritime næringene. Jeg er glad for at en betydelig del av pakken går til forskning og innovasjon. Her må det satses, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

I flere av landets kystkommuner er over halvparten av innbyggerne ansatt i maritim og offshorenæringene. Skipsverft, offshoreverksteder og leverandører ventes å gå inn i en periode med lav aktivitet. Slik det ser ut i dag, vil 17 av 29 skipsverft stå uten ordre fra nyttår. Det ventes permitteringer og oppsigelser med fare for tap av kritisk kompetanse i bedrifter og lokalsamfunn.

– Maritim og offshorenæringene er viktige for verdiskaping og sysselsetting i Norge, spesielt langs kysten. Maritime industriinkubatorer er et virkemiddel som kan bidra til å utnytte den kompetansen som er opparbeidet i maritime industrimiljø rundt om i landet, for eksempel i situasjoner med permitteringer og nedbemanning. Som et av tiltakene foreslår regjeringen å opprette fem maritime industriinkubatorer under SIVA, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

– Formålet med tiltakspakken er å bidra til å stimulere og realisere lønnsomme prosjekter, legge til rette for omstilling, sikre og videreutvikle viktig kompetanse til markedene igjen snur. Denne helhetlige pakken er en del av vårt arbeid med samarbeid for arbeid, der vi har bedt om innspill fra næringer, fra organisasjoner, fra bedrifter og fra enkeltpersoner, sier Stoltenberg.

Se også www.samarbeidforarbeid.no.