Wenche Nistad / Foto: Merete Haseth

Spår verftskrise

GIEK-sjef Wenche Niestad spår permitteringer i norsk verftsindustri i 2011.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Over hele verden tikker det inn meldinger om økt optimisme i markedet og at finanskrisen kan se ut til å være over. Wenche Nistad, sjef for Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK), frykter imidlertid at norsk verftsindustri fortsatt har det verste foran seg, skriver Dagens Næringsliv.

- Det kommer til å bli kjempetøft. Vi vil se en rekke permitteringer. Det er en risiko for at flere skipsverft kommer til å gå konkurs, sier Niestad til Dagens Næringsliv (DN).

Hun peker på at verftene hadde fulle ordrebøker da krisen slo til i fjor høst, og at prosjektene skal leveres i år og i 2010. I 2011 står imidlertid ordrebøkene helt tomme.

- Det er en risiko for overkapasitet i oljeservicemarkedet med levering av av de fartøyene som nå er i ordre. I tillegg er ikke bankmarkedet helt friskmeldt ennå. De store internasjonale bankene prøver alle å slanke balansen, sier hun til DN.

I oktober i fjor hastevedtok Stortinget å øke GIEKs ramme til 60 milliarder, og 22. november ringte næringsminister Sylvia Brustad til en influensasyk Niestad og fortalte at regjeringen ville foreslå å øke rammen til 110 milliarder. På tross av sykdommen måtte hun stille på pressekonferanse med Brustad og statsminister Jens Stoltenberg dagen etter.

- Jeg hadde 40 grader i feber, poppet en paracet og dro på pressekonferanse, sier hun til DN.