Gå til innhold
Annonse

Scandinavian Electric Systems solgt for annen gang

Grunderen Jan Berg sitt livsverk er attraktivt i dagens marked.
Grunderen Jan Berg sitt livsverk er attraktivt i dagens marked.
Annonse

For annen gang på kort tid er Scandinavnia Electric Systems solgt. Livsverket til elektroingeniøren Jan Berg ble først solgt til investeringsselskapet Borea. Nå er det videresolgt til Rolls-Royce, med god fortjeneste. Salgssummen i siste omgang er 430 millioner kroner.

Scandinavian Electric Systems er leverandør av systemløsninger til hybrid- og diesel-elektriske fremdriftssystem til det internasjonale skipsmarkedet. Hensikten med oppkjøpet er å styrke Rolls-Royce som totalleverandør av integrerte design- og utstyrspakker til skip.

– Dette oppkjøpet er et viktig steg i vår vekststrategi, sier Anders Almestad, konsernsjef Offshore i Rolls-Royce. – Oppkjøpet gjør at vi kan tilby våre kunder, særlig innen offshore-sektoren, enda flere muligheter for integrerte systemløsninger innen elektro, automasjon og kontrollsystem. Markedet går mer og mer i retning av diesel-elektriske fremdriftssystem, og dette oppkjøpet tilfører oss ytterligere produkter, systemer og verdifull erfaring og kompetanse på dette feltet.

Gjennom oppkjøpet får Rolls-Royce 150 nye ansatte, hovedsaklig i Hordaland. Scandinavian Electric Systems har hovedkontor i Bergen og avdelinger i Austevoll og i Gdansk, Polen. Omsetningen i 2007 var på 400 millioner, og ordrereserven er på ca. 1 milliard kroner. Selskapet har lang erfaring med leveranser til offshore supply- og service-fartøy, og oppkjøpet fører til en ytterligere utvidelse av systemløsningene som Rolls-Royce tilbyr til dette segmentet gjennom sitt UT-Design. Det utvider også tilbudet til andre typer fartøy, som handelsfartøyer,fiskefartøyer og offshore exploration & production-fartøyer.

Halvard Hauso, konsernsjef i Scandinavian Electric Systems, ser positivt på oppkjøpet: – Dette gir oss muligheter for enorm vekst. Vi får muligheter til å videreføre vår strategi, samtidig som våre produkter blir markedsført og solgt gjennom et globalt, veletablert nettverk. Scandinavian Electric Systems blir nå Centre of Excellence for hybrid- og dieseleletriske system i Rolls-Royce, sier Hauso.

Kjøpesummen er på 430 millioner kroner, og selger er det norske investeringsselskapet Borea. Partner i Borea, Helge Lundefaret, er svært fornøyd med at Scandinavian Electric Holdings nå blir en del av Rolls-Royce:
– Rolls-Royce er den største og mest seriøse aktøren innen totale systemløsninger til skip. De har synliggjort at SEH går rett inn i kjernen i selskapets videre satsing, noe som har vært viktig for oss og for de ansatte, sier Helge Lundefaret. Han legger heller ikke skjul på at SEH har vært en god investering for Borea.

Selskapet vil inngå i Marine-divisjonen i Rolls-Royce. Oppkjøpet forutsetter formell godkjenning fra relevante myndigheter.

Annonse