Gå til innhold
Isbryter “Tor” gikk ifølge Marinetraffic.com fra St. Petersburg 17. oktober og er på vei til byen Sabetta i Jamal i det nordvestlige Russland. Foto: Tuomas Romu/WikiCommons.
Isbryter “Tor” gikk ifølge Marinetraffic.com fra St. Petersburg 17. oktober og er på vei til byen Sabetta i Jamal i det nordvestlige Russland. Foto: Tuomas Romu/WikiCommons.

En russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday etter at maskinen stanset. – Ble sendt ut ved et uhell, sier de russiske sjøfartsmyndighetene . 

- Den russiske isbryteren har fått start på motor igjen og fortsetter nordover for egen maskin. Ikke lengre behov for assistanse. HRS Sør-Norge avslutter redningsoperasjon og takker alle ressursene for god bistand, skriver Hovedredningssentralen Sør-Norge på Twitter.

Ingen er savnet eller skadd. 

Tidligere meldte de at kun to av fire motorer har fått start, og hadde manøvreringsevne. 

Sendt ved uhell

Isbryter «Tor» gikk ifølge Marinetraffic.com fra St. Petersburg 17. oktober og er på vei til byen Sabetta i Jamal i det nordvestlige Russland.

Sabetta, like ved utløpet av elven Ob, har en stor LNG-terminal. Isbrytteren benyttes til å holde skipsleden til stedet åpen.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS ble mayday-signalet sendt ved et uhell grunnen strømbrudd etter storm.

- Mayday-signalet ble sendt ut automatisk etter de fikk strøm igjen, sa representanten fra de russiske sjøfartsmyndighetene. 

Maskinstans

Tirsdag, kl. 06.36 fikk Hovedredningssentralen Sør-Norge melding om at den russiske isbryteren «Tor» med 33 personer om bord fikk maskinstans utenfor kysten av Ålesund. 

På det tidspunktet blåste det full storm i området.

Slepebåten «Boa Heimdal» og supplyskipet «Far Sigma» var på vei mot isbryteren for å kunne assistere det russiske fartøyet senere i dag hvis det fortsatt var behov for det, opplyste redningsleder Edvard Middelthon til Aftenposten.

Det ble også sendt et redningshelikopter til mannskapet, som ble avvist av isbryterens kaptein.