Gå til innhold
Konsernsjef i PSW Group, Oddbjørn Haukøy etablerer PSW Yard for å bli en komplett leverandør i riggmarkedet. Foto: Yngve Garen Svardal/Avisa Nordhordland
Konsernsjef i PSW Group, Oddbjørn Haukøy etablerer PSW Yard for å bli en komplett leverandør i riggmarkedet. Foto: Yngve Garen Svardal/Avisa Nordhordland

Det er ingen tilfeldighet at PSW Group har valgt å legge sin storsatsing til utløpet av Fensfjorden i Gulen i Sogn og Fjordane. På andre siden av fjorden ligger nemlig Mongstad-terminalen. Verftet skal være operativt allerede sommeren 2020.

Lokaliseringen kunne neppe vært bedre, understreker sjef for verfts-satsingen i PSW, konsernsjef Oddbjørn Haukøy overfor Skipsrevyen.

Mongstad er en av de travleste oljeterminalene i Europa. Selv om det fra tid til annen har vært mørke skyer over fremtiden til Mongstad-anlegget, tror Haukøy at det vil ta tiår før aktiviteten ved denne terminalen trappes ned.

Slik vil Europas største tørrdokk se ut når den er ferdig sommeren 2020. Foto: PSW Group
Slik vil Europas største tørrdokk se ut når den er ferdig sommeren 2020. Foto: PSW Group

Klassing

PSW Yard er et datterselskap av PSW Group, og verfts-satsingen er en del av selskapets strategi om å ha et “Life Cycle”-tilbud til rigger.

- Vi snakker da om kontinuerlig klassing, der flyterigger med thrustere blant annet kan ligge flytende i dokken, forteller Oddbjørn Haukøy.

Dokken, som blir den største i sitt slag i Europa, får målene 200 meter lengde, med mulighet for ytterligere 100 meter, over 100 meter bredde og dybde på 25 meter. Den er med andre ord stor nok til å ta i mot alt av rigger og borefartøyer som er operative.

- Når vi er i gang vil det bli rundt 20 arbeidsplasser fast ved anlegget. Men det vil stort sett være langt flere mennesker involvert ved hjelp av underleverandører, sier Haukøy, og legger til at tidsfaktoren på oppdrag som dette er avgjørende.

- Når en rigg skal klasses, må det gå fort. Det er nettopp på dette området vi er konkurransedyktige med denne lokaliseringen, sier han.  

PSW Yard skal bli en såkalt “fast-track” for klassing av rigg.

Fakta om PSW Group

  • Etablert: 2007
  • Antall ansatte: 250
  • Kontor/anlegg: Mongstad, Ågotnes, Liverpool, Singapore og Perth på til sammen 150 000 kvadratmeter
  • Virksomhetsområder: Utstyr og service til oljeboring, leting, energi, verft
  • Konsernsjef: Oddbjørn Haukøy (CEO)
  • Omsetning konsern 2017: 324,2 mill. kroner
  • Resultat før skatt konsern 2017: 1,7 millioner kroner

PSW Group

Oddbjørn Haukøy er konsernsjef i PSW Group - et selskap som har hatt en enorm vekst siden etableringen i 2007. Han mener at verfts-satsingen passer som hånd i hanske med det PSW Group har utviklet seg til å bli.

- Nå blir vi stand til å trekke veksler på de andre aktivitetene i gruppen slik at vi samlet styrker vår posisjon, sier han.

Den nærmeste konkurrenten til akkurat tørrdokk-prosjektet er Hanøytangen på Askøy. Haukøy understreker at markedet for rigg og oljerelatert aktivitet generelt fortsatt er tøff, men satsingen på PSW Yard har han klokketro på.