Gå til innhold
Annonse
Ny Ålesund innfører nye retningslinjer for cruisebesøk. Foto: AECO.
Ny Ålesund innfører nye retningslinjer for cruisebesøk. Foto: AECO.

Ny Ålesund innfører nye retningslinjer for cruisegjester som vil besøke verdens nordligste samfunn. 

Annonse

-Vi håper og tror at de nye retningslinjene for Ny-Ålesund vil øke alle besøkendes bevissthet om det unike i dette samfunnet, samt de restriksjoner og regler som er på plass. Vi ønsker velkommen besøkende og oppfordrer dem til å utforske hva byen har å tilby, sier Per Erik Hanevold ved Kings Bay.

Retningslinjene er utviklet for å hjelpe cruiseskipoperatørene til å formidle viktig informasjon til passasjerene, og gjøre det klart hvorfor spesielle tiltak må tas når du besøker byen for å unngå forstyrrelser. Ny Ålesund er en unik internasjonal forskningsstasjon, med mange forskere fra hele verden som bor der i sommersesongen. Forsknings- og miljøovervåking som foregår i Ny-Ålesund krever spesielle hensyn. De følsomme instrumentene kan lett forstyrres av radioemitterende enheter som mobiltelefoner, noe som resulterer i unøyaktige data. Lokale retningslinjer er opprettet for å unngå å forstyrre naturvitenskapelig forskning. Dette inkluderer restriksjoner når det gjelder å gå på skjør tundra eller å forstyrre dyreliv.

-Ny-Ålesund er et enormt interessant forskningsområde som også har hatt en viktig rolle i Svalbards moderne historie. Betydningen av forskningen som utføres her, fører til at miljøet er svært følsomt. Den beste måten å sikre at Ny-Ålesund blir tilgjengelig for cruiseskipbesøkspersoner, er ved å følge retningslinjer som minimerer den totale effekten av besøk, sier Frigg Jørgensen, administrerende direktør for  Foreningen for Arktiske Ekspedisjonskryssoperatører (AECO).

AECO ser retningslinjene som en mulighet til å sikre bedre informasjonsflyt mellom lokalsamfunn og cruiseoperatører og gjensidig fordelaktige besøk.

Annonse