Gå til innhold
Annonse
Dramatisk for polfarere i Arktis. Redningsekspedisjonen fast i sien. Foto: Universitetet i Bergen.
Dramatisk for polfarere i Arktis. Redningsekspedisjonen fast i sien. Foto: Universitetet i Bergen.

Det pågår en dramatisk redningsaksjon i Arktis for å berge de erfarne polfarerne Børge Ousland og Mike Horn som har begge frostskader og mat igjen til tre dager. Skipet “Lance” som skulle ha kommet dem til unnsetning sitter fast i isen. Nå er det meldt full storm med opptil 40 meter per sekund. SISTE: Lance setter folk på isen for å gå Ousland og Horn i møte.

Annonse

Redningsaksjonen som pågår med forskningskipet “Lance” gikk først inn i feil råk. Deretter ble de sittende fast i isen. Begge polheltene har fått frostskader og er i ferd med å gå tomme for mat. Nå sendes folk innover isen for å gå dem i møte  melder VG. Det er polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme som i løpet av dagen skal spenne på seg skiene for å møte dem.

- Redningsaksjonen er nå et kappløp med tiden. “Lance” sitter bom fast i isen melder VG og NRK. Skipet som skal hente Mike Horn og Børge Ousland ut av isen i Arktis står bom fast. Det er ventet storm med vindkast opp til 40 meter per sekund og polfarerne har kun mat for tre dager til. Det er usikkert om de når posisjonen hvor de skal hente ut polfarerne. Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har vært 80 dager på isen i Arktis. De behandler frostskader med antibiotika og er klare for å reise hjem.

– Vi har ikke hørt noe fra Lance enda om de har nådd posisjonen. Guttene på isen gjorde en knall dag i går så det er muligheter for at dette går, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen.VG skriver at skipet har kjørt seg fast på et flak is med 30–40 centimeters tykkelse og isen vil ikke knekke. De forsøkte å bruke krana på skipet for å gynge båten løs fra isen. Det viste seg at krana var for lett. Ousland og Horn befinner seg nå på 82 grader og 56 minutter nord mens skipet sitter fast på 82 grader og 11 minutter nord. Planen er at polfarerne og skipet skal finne et møtepunkt ved 82 grader og 30 minutter nord.

 

Annonse