Skal norske sjøfolk få pensjon fra første krone? Ja, mener fagbevegelsen Illustrasjonsbilde

Krever pensjon fra første krone

Stortingets høring om pensjon fra første krone starter denne høsten. Arbeiderpartiet og SV har gått sammen om forslaget, og vil ha med KrF for å skaffe flertall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge loven om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) skal bedriftene sørge for en tjenestepensjonsordning der man sparer minst to prosent av den ansattes lønn. Men det gjelder bare den lønnen som overstiger Folketrygdens grunnbeløp, som i dag er på 96.883 kroner.

Det mener blant annet LO er blodig urettferdig.

- Det betyr at en arbeidstaker som tjener like under 200.000 kroner bare får opptjening for halvparten av inntekten. Mens en som tjener nær 600.000 får opptjening for fem av seks kroner de tjener, forklarer sjeføkonom Roger Bjørnstad.

En undersøkelse Opinion har gjennomført for LO i den norske befolkningen viser at fem av ti som jobber i privat sektor tror de har opptjening fra første krone. Men det er bare tre av ti som faktisk har det.

Direktør i Norsk Sjøoffisersforbund Hans Sande Foto: Helge Martin Markussen

Støtter forslaget

Leder for Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, stiller seg fullt og helt bak forslaget;

- Men vi har ikke selv hatt tid til å vurdere i detaljene. Vi vil derfor se nærmere på dette etter hvert, sier han til Skipsrevyen.

Også direktør i Sjøoffisersforbundet, Hans Sande, ønsker forslaget velkommen. 

- Vi støtter forslaget selv om det ikke handler om sjømannspensjon. Det er en minimal kostnad om man bryter det ned på den enkelte bedrift og det er slik at unge som får 40 år opptjening bør kunne begynne å bygge opp sin pensjon fra første krone, sier han.

Pål Tangen, forhandlingsdirektør i Rederiforbundet

Rederiforbundet: Nei

Rederiforbundet på sin side ønsker dette ikke velkommen

- Vi mener det vil være prinsipielt galt å innføre pensjon fra første krone, sier Pål Tangen, forhandlingsdirektør i Rederiforbundet. - Pensjonsordningen i bedriftene kan ikke ses isolert, men har sammenheng med innretningen på lønnsoppgjørene i sin helhet. Etter vår vurdering er det uheldig om myndighetene går inn og forrykker det som er en del av lokale eller sentrale lønnsoppgjør.

Han påpeker at tariffavtalene Rederiforbundet har med sjømannsorganisasjonene i dag sikrer en 60% ytelse å sluttlønn, forutsatt full opptjening i pensjonstrygden for sjøfolk.

- Denne tjenestepensjonsordningen oppfyller kravene i dagens OTP-regelverk forutsatt at rederiene etablerer en minstegaranti-ordning for de med lavest lønn. En endring av reglene med opptjening fra første krone i OTP vil påvirke minstegarantien, men kostnadene ved dette har vi ikke beregnet, forklarer Tangen.

Ville ikke svare

Statsminister Erna Solberg ville under trontaledebatten ikke svare om regjeringen støtter forslaget fra opposisjonen.

- Hadde det vært kostnadsfritt hadde det vært enkelt å si ja, sa Solberg. - Det er mange ting man kan ønske å gjøre, som man må veie opp mot kostnadene det får for det norske næringslivet, la hun til og advarte om at dette kunne føre til færre arbeidsplasser.