Illustrasjonsfoto: Andrea Bærland

Krever like konkurransemuligheter

Mens Norge ikke forbyr internasjonale vilkår når skip går innenfor landets grenser, praktiserer 91 nasjoner regler som beskytter sine egne sjøfolk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi krever norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann for operasjoner eller virksomheter over en viss tid, for eksempel tre måneder, sier Hege-Merethe Bengtsson, administrerende direktør i Det norske maskinistforbund til Skipsrevyen.

Hun presiserer at kravet ikke vil få noen betydning for rederienes rett til å velge flagg.

Hege-Merethe Bengtsson, administrerende direktør i Det norske maskinistforbund

- Dette handler ikke om å stenge noen ute, vi ønsker arbeidstakere fra hele verden velkomne til å arbeide sammen med oss, men på norske lønns- og arbeidsvilkår, understreker hun.

Bengtsson sammenligner saken med hvordan byggenæringen for en del år tilbake, kjempet for å få til felles lønns og arbeidsvilkår på norske byggeplasser, for å unngå sosial dumping.

Mulig innenfor gjeldende regelverk

Forskningsstiftelsen Fafo fastslo i rapporten «Hvem kan seile sin egen sjø» i 2010 at norske politikere har handlingsrom til å iverksette tiltak som sikrer arbeidsplasser for norske sjøfolk. Professor Henrik Ringbom ved Nordisk institutt for sjørett ved universitetet i Oslo kom i 2015 med en studie som også ga sjømannsorganisasjonene medhold. Jussprofessorene Finn Arnesen og Tarjej Bekkedal ved samme institutt avviser på sin side at EØS-retten står i veien for norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.

Bengtsson forstår derfor ikke den sterke motstanden mot dette i deler av næringen.

- Vi mener det er grunnleggende feil at ikke norsk bosatt kompetanse skal få lov til å være en del av et arbeidsmarked hvor arbeidet utføres og gjennomføres i Norge. Dette handler rett og slett om at det skal være like konkurransevilkår også for arbeidstakere, sier Bengtsson.

Innen olje- og servicenæringen er flere av offshoreskipene på kontrakter av varierende varighet. Det anser ikke maskinistforbundet som et stort problem.

- Det er ikke den store utfordringen. Vi vil bare ha tilgang til eget arbeidsmarked. Flere enn 83 prosent av FNs kystnasjoner har innført slike regler. De fleste av dem er vesentlig strengere enn det vi ber om, påpeker Bengtsson.