Gå til innhold
Sjøsatt før tiden: Iverksetter privat redningsaksjon for å bringe havforskningsfartøyet i sikkerhet. Foto: KV Sortland.
Sjøsatt før tiden: Iverksetter privat redningsaksjon for å bringe havforskningsfartøyet i sikkerhet. Foto: KV Sortland.

- Vi iverksetter privat redningsaksjon for å redde “AQS Tor” som er på driven i Nordsjøen, sier administrerende direktør Terje Andreassen i Moen Marin til Skipsrevyen.

- AQS har i samarbeid med Moen Marin og Gjensidige iverksatt en privat redningsaksjon og engasjert slepebåten “Stadt Sløvåg”, sier administrerende direktør i Moen Marin Terje Andreassen til Skipsrevyen.

Dramatiske døgn

- Det har vært noen dramatiske døgn for oss, sier teknisk sjef i AQS Kristian Hjertvik til Skipsrevyen. Ytre sett ser skipet ut til å ha klart seg bra, men det kan jo være mange skjulte skader vi ikke kan se. Vi håper jo selvsagt på at båten kan settes i stand. Båten i seg selv tåler godt været i området. Vi har vært flere ganger over til Island under tilnærmet samme forhold som nå, med søsterskipene helt uten problemer av noe slag, så båtene i seg selv er svært sjødyktige. Vi har fra før søsterskipene “Troll” og “Mandal.”  Vi skulle egentlig hatt skipsdåp til helgen, men det spørs om ikke det må utsettes. Men etter alle solemerker så ser det nå ut til å gå bra.Båten skal settes inn som servicebåt i oppdrettsnæringen og ta oppdrag langs hele kysten. Og det er klart det har vært spennende for oss og se om båten har klart seg. Nå skal slepebåten først observere situasjonen før den skal forsøke og få sleper om bord og tauet båten i sikkerhet til land, sier Hjertvik. Vi får kanskje døpe den om til “Herbie”- skipet som seiler alene, spøker Hjertvik. Nei, vi får nok holde fast ved “Tor,” sier han. Nå håper vi bare at alt går bra og at vi får båten i havn. Havbruksfartøyet har kostet 66 millioner kroner. 

Slik er forholdene ved havaristene

KV “Sortland”  har vært ute ved havaristen AQS båten “Tor.”

- Båten ligger nå cica 20 mil sørvest av Stadt, sier vaktsjef Svein Olav Bjørnes til Skipsreveyen, og slepebåten har kommet frem. Det er foreløpig ikke satt sleper om bord. Det blåser nå kuling i området og bølgehøyden er en 6-7 meter.

KV “Bergen” følger det nederlandske lasteskipet “Emslift Hendrika.” Begge slepebåtene har kommet fram og det holdes nå koordineringsmøte for redningsmannskapene som skal være med i operasjonen. Ingen er foreløpig satt om bord på skipet, og ingen slepere er satt. Skipet ligger nå 20 mil nordvest av Stadt. sier skipssjef Kenneth Dyb, til Skipsreveyn.