Hamburg havn / Foto: www.mediaserver.hamburg.de, M. Zapf

Hamburg feirer havnebursdag 2010 med verdens største soldrevne katamaran

Neste år bærer Hamburg tittelen "Europeisk miljøhovedstad 2011", og byens strategi for bærekraft gjør den til en av de ledende byene i verden innenfor miljøvern og klimabeskyttelse. Med dette som bakteppe toner hansabyen nok en gang flagg under byens 821. HAVNEBURSDAG fra 7. til 9. mai 2010. I fokus står den unike soldrevne katamaranen "Tûranor PlanetSolar" og "PlanetSolar-landsbyen".

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Katamaranen "Tûranor PlanetSolar", som altså går på solenergi, er resultatet av et prosjekt som trolig er enestående på verdensbasis. Og selve båten ser ut som den er bygd til en science-fiction-film. Det er imidlertid mye mer enn den futuristiske designen som gjør katamaranen til noe helt spesielt. Båten er 31 meter lang og dermed verdens største drevet på solenergi. Hele dekket på "Tûranor PlanetSolar" er dekt av 500 kvadratmeter med fotoelektriske moduler. Hamburg blir båtens første anløpshavn etter at den er ferdigstilt. Den høyteknologiske katamaranen regnes som banebrytende for bærekraftig energiteknikk på vann, og byggherrene har satt seg ambisiøse mål med den: I 2011 har de planer om å foreta den første jordomseilingen noensinne på ren solenergi.

Verdens største havnefest er en maritim folkefest av dimensjoner – med 300 tilreisende båter, deriblant fem cruiseskip, samt 200 programpunkter for de mer enn én million besøkende fra inn- og utland. Og den pågående virksomheten i havnen danner enestående kulisser. I 2011, på Hamburgs 822. havnebursdag, skal Norge være vertsland for arrangementet.