Fjord Lines nye “Bergensfjord” døpt i Bergen (video)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Torsdag 6. mars ble Fjord Lines nye cruiseferge døpt i Bergen. Det var ordfører Trude H. Drevland som fikk æren av å slå champagneflasken mot skutesiden, og gi nybygget fra Bergen Group Fosen navnet MS “Bergensfjord”. Allerede 9. mars legger skipet ut på første tur med passasjerer.

MS “Bergensfjord” skal sammen med søsterskipet MS “Stavangerfjord” trafikkere daglig mellom tre havner i Norge og Hirtshals i Danmark fra og med 17. mars. I en periode først skal imidlertid “Bergensfjord” seile alene mens søsterskipet er inne til ettersyn hos Bergen Group.

– Miljøgevinstene er betydelige både når skipene er i fart og når de ligger til kai i Bergen, Stavanger, Langesund og Hirtshals. Ingen svovelpartikler, NOx-utslipp redusert til minimum, og vesentlig lavere CO2-utslipp enn ved bruk av tungolje. Fjord Line miljøsatsing fremstår som et eksempel til etterfølgelse for skipsfarten for øvrig. Skal vi få fjernet giftlokket over Bergen må også skipene som anløper byen gjøre sin del for å redusere sine skadelige utslipp, understreket Drevland under dåpstalen.

Også Fjord Lines styreleder, Peter Frølich, poengterte nybrottsarbeidet som er gjort da han takket Bergen Group Fosen som har bygget skipene og Bergen Engines som har levert gassmotorene. – Dette er fremtidens skip med fremtidens teknologi, utviklet og bygget i Norge.

Frølich sa at det er hele 15 år siden tanken om to skip og daglige seilinger mellom Norge og Danmark kom opp i Fjord Line. Nå har altså partene nådd målet.

Effektiv utrustning

“Bergensfjord”-skroget var som kjent forsinket da det ankom Bergen Group Fosen. Både verft, rederi og underleverandører hadde imidlertid trukket mye lærdom fra utrustningen av “Stavangerfjord”, og prosessen ble derfor gjennomført svært effektivt. Faktisk med levering før planlagt dato.

Partene var nok klar over risikoen da arbeidet ble påbegynt på “Stavangerfjord”, men jobben ble tyngre enn planlagt. Når skip nummer to nå er levert, kan imidlertid adm.dir. i Fjord Line, Ingvald Fardal, konstatere at rederiets folk har opparbeidet mye erfaring og kompetanse.

Det å skulle være først i verden fører alltid med seg store utfordringer og høye kostnader, men totalkonseptet Fjord Line gjennom en årrekke har jobbet mot, er nå nesten fullendt. Fardal presiserer at allerede 17. mars når begge fergene går i rute, er man stort sett i mål. Men litt infrastruktur mangler.

Bunkring tillatt

Da Skipsrevyen snakket med Fardal i forkant av dåpen kunne han meddele at Fjord Line nettopp hadde fått midlertidig klarsignal om å bunkre i Risavika med passasjerer om bord. Inntil videre gjøres det fra tankbiler, men når det nye røret er på plass ved anløpskaien i august, vil bunkringprosessen skje langt mer effektivt. I stedet for å bruke 15 timer på bunkring pr. uke, vil tiden reduseres til ca. fire timer. Det gjør det enklere å holde rutetidene.

Problematikken rundt bunkringsregelverket i Norge ble håndtert godt av regjeringen, men Fjord Line har fortsatt ikke fått endelig avklaring på forespørselen om godstransport mellom norske havner. Fardal er imidlertid positiv, og synes myndighetene så langt har vært rydde og effektive i denne saken. Da det er moms-regelverket som skaper utfordringer, ligger saken hos toll- og avgiftsdirektoratet. Det er forventet snarlig løsning.

[gallery ids="10742,10743,10744,10746,10747,10748"]

Nesten identiske

I all hovedsak er “Stavangerfjord” og “Bergensfjord” identiske. Utstyrsløsningene er stort sett like, og hotelldelen er med unntak av visse overflatefarger også det samme. Dette medvirket til at alle lærdommene fra “Stavangerfjord” var direkte overførbare til søsterskipet. Fra et teknisk ståsted erfarer vi at en av de viktigste endringene man gjorde under utrustningen av “Bergensfjord” var en betydelig oppdimensjonering av skipets Pressure Build-Up Unit i tilnytning til LNG-systemet. Dette medvirket til at fremdriftsanlegget fungerte langt mer tilfredsstillende fra begynnelsen av.

Kaptein på “Bergensfjord”, Jan Richter, seilte i høst “Stavangerfjord”. Han melder om et meget sjødyktig skip som er godt egnet til værforholdene utenfor Vestlandet. Dermed ligger det omsider an til realiseringen av planene om daglige avganger fra Bergen til Danmark som Fjord Line har jobbet med i så mange år.