183 spesialskip skal frakte karbon fra Brevik til Øygarden. Foto: Norcem.

Erna lander på månen

Regjeringen Solberg gjennomfører “månelandingen” som regjeringen Stoltenberg initierte med karbonfangst og lagring i Nordsjøen. 183 spesialskip skal frakte fanget karbon fra Norcem i Brevik til Øygarden og Nordsjøen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mandag kom regjeringen med nyheten som fikk Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik (H) til å heise flagg og servere kake på rådhuset, skriver NRK.

Utdanningsminister Tina Bru (H) avslørte at regjeringen bevilger 16,8 milliarder kroner til karbonfangstanlegg på Norcems sementfabrikk i Porsgrunn i Telemark.

Prosjektet, som kalles «Langskip», betyr derfor også grønt lys for selve lagringsprosjektet Northern Lights i Nordsjøen. Anlegget tilknyttet denne delen vil Equinor bygge i Øygarden utenfor Bergen.

– Dette en fantastisk stor dag. Det er ute i Øygarden det virkelig grønne skiftet vil skje, sier Indrevik.

Øygarden mottar CO2-fangsten

På sementfabrikken i Brevik i Porsgrunn skal det bli fanget 400.000 tonn CO2 årlig. Gjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo ønsket seg full pengestøtte til å fange CO2, men regjeringen lovte heller delvis finansiering, noe som skuffer Oslo-ordføreren.

CO2-en fra Porsgrunn, vil i flytende form fraktet i spesiallagde skip til Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen.

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, sa olje- og energiminister Tina Bru (H) under pressekonferanse mandag.

På sikt kan det årlig seile 183 skip med fullastet med fangst til Kollsnes, om alt går etter planen. Planen er at også vil komme skip fra utlandet

I Øygarden blir CO2-fangsten mellomlagret i en tank, før den blir pumpet ut i rør langt ut i Nordsjøen. CO2-en blir lagret 2700 meter under havbunnen.

Jens Stoltenberg sammenlignet ideen med karbonfangst og lagring i Nordsjøen for Norges månelanding. Nå ser det ut for at Erna Solberg kan lande på månen.